Jump to content

Sallata

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Sallata
noform
noform
Sallata (ose Sallata jeshile)
Klasifikimi Shkencor
Mbretëria Bimë
Nënmbretëria Tracheobionta
Mbindarja Spermatophyta
Ndarja Magnoliophyta
Klasa Magnoliopsida
Nënklasa Asteridae
Rendi Asterales
Familja Asteraceae
Nënfamilja Cichorioideae
Fisi Cichorieae
Nënfisi Lactucinae
Gjinia Lactuca
Lloji L. sativa
Nënlloji Shiko Lista nënllojeve të SallatësSallata (lat. Lactuca sativa, turq. Marul, ang. Lettuce), e njohur edhe si Marule, është lloj bime në gjininë Lactuca. Është një nga bimët a mbjellë shumë herët, që në kohë të egjiptianëve të lashtë dhe pastaj është përhapur ne Europë. Me kultivimin e saj janë krijuar shumë nënlloje dhe ndaj sallata njihet edhe me emra të tjerë si sallata jeshile, sallata e kuqe etj.[1]

Lista nënllojeve të Sallatës

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ka shumë nënlloje (apo kultivarë) falë një tradite të gjatë mbjellje. Kultivarët kryesorë:

  • Sallata gjethegjatë (ose sallata romake) - (lat. Lactuca sativa var. longifolia)[2]
  • Sallata shpargull (ose sallata kineze) - (lat. Lactuca sativa var. angustana)[3]
  • Sallata rrumbullakët - (lat. Lactuca sativa var. capitata)[4]
  • Sallata e kuqe - (lat. Lactuca sativa var. crispa)[5]
Sallata e kuqe

Është një bimë që mbillet gjerësisht në botë dhe është përhapu edhe në vendet e Azisë.

Kjo bimë përdoret më shumë për gatime në sallata, por jo vetëm. Sallata shpargull përdoret më shumë kërcitë e saj sesa për gjethet.

Burimi i të dhënave

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
  1. ^ "Lactuca sativa (LACSA)[Overview]| EPPO Global Database". gd.eppo.int (në anglisht). Marrë më 2021-03-28.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
  2. ^ "Lactuca sativa var. longifolia (LACSO)[Overview]| EPPO Global Database". gd.eppo.int (në anglisht). Marrë më 2021-03-28.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
  3. ^ "Lactuca sativa var. angustana (LACSG)[Overview]| EPPO Global Database". gd.eppo.int (në anglisht). Marrë më 2021-03-28.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
  4. ^ "Lactuca sativa var. capitata (LACSC)[Overview]| EPPO Global Database". gd.eppo.int (në anglisht). Marrë më 2021-03-28.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
  5. ^ "Lactuca sativa var. crispa (LACSP)[Overview]| EPPO Global Database". gd.eppo.int (në anglisht). Marrë më 2021-03-28.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)