Jump to content

Samueli

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Samueli duke folur me Saulin, ilustrim nga një kartë biblike (1902).

Samueli është një figurë që, në narrativat e Biblës Hebraike, luan një rol kyç në kalimin nga gjykatësit biblik në Mbretërinë e Bashkuar të Izraelit nën Saulin dhe përsëri në kalimin e monarkisë nga Sauli te Davidi. Ai nderohet si profetJudaizëm, Krishterim dhe Islam. Përveç rolit të tij në Bibël, Samueli përmendet në literaturën rabinike hebraike, në Dhiatën e Re të Krishterë dhe në kapitullin e dytë të Kuranit (edhe pse teksti nuk e përmend atë me emër). Ai trajtohet gjithashtu në librat e pestë deri në të shtatë të Antikiteteve të Judenjve, shkruar nga studiuesi hebre Josephus në shekullin e parë. Ai është quajtur fillimisht "Shikuesi" në 1 Samueli 9:9.