Jump to content

Sanatana Dharma

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Sanātana Dharma (Devanagari: सनातन धर्म, do të thotë "dharma e përhershme", ose "rendi i përhershëm")[1] është një emër alternativ për hinduzimin i përdorur në sanskritisht dhe gjuhë të tjera indiane së bashku me termin më të zakonshëm Hindu Dharma.[2][3]

Termi nënkupton grupin "e përjetshëm" ose absolut të detyrave ose praktikave të shuguruara fetarisht që janë të detyrueshme për të gjithë hindutë, pavarësisht nga klasa, kasta ose sekti.

  1. ^ "Sanatana dharma | Hinduism". Encyclopedia Britannica (në anglisht). Marrë më 2021-07-04.
  2. ^ Rajarajan, R. K. K. "Drāviḍian/Tamil Concept of Religion is sanātanadharma a Religion?". Into the Nuances of Culture. Essays on Culture Studies (në anglisht).
  3. ^ Lester R. Kurtz (2007), Gods in the global village: the world's religions in sociological perspective, Pine Forge Press, 2007, fq. 49, ISBN 9781412927154, ... Hinduism — or Sanatana Dharma, as some believers prefer to call it — is askewed now in religious tradition and the remenants of the Truth of it is what is being talked about here. It now encompass layers of complex deposits from many different cultures over the centuries. Its remarkable diversity and doctrinal tolerance ... {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)