Sanksionet kundër Jugosllavisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gjatë Luftërave Jugosllave të viteve 1990 dhe fillimit të viteve 2000, disa raunde sanksionesh ndërkombëtare u vendosën kundër Republikës Federale të Jugosllavisë.

Në raundin e parë të sanksioneve, të cilat u vendosën në përgjigje të Luftës së Bosnjës dhe Luftës Kroate, dhe zgjatën midis prillit 1992 dhe tetorit 1995, Jugosllavia u vendos nën një embargo të Kombeve të Bashkuara (OKB). Embargoja u hoq pas nënshkrimit të Marrëveshjes së Dejtonit, e cila i dha fund konfliktit. Gjatë dhe pas Luftës së Kosovës 1998-1999, Jugosllavia u sanksionua përsëri nga OKB-ja, Bashkimi Evropian (BE) dhe Shtetet e Bashkuara. Pas përmbysjes së presidentit jugosllav Sllobodan Millosheviç në tetor 2000, sanksionet kundër Jugosllavisë filluan të tërhiqen dhe shumica u hoqën deri më 19 janar 2001.

Sanksionet patën një ndikim të madh në ekonominë e Serbisë dhe Malit të Zi dhe shoqërinë e saj, me Serbinë më të goditurën, PBB-ja e saj ra nga 24 miliardë dollarë në 1990 në nën 10 miliardë dollarë në 1993 dhe 8.66 miliardë dollarë në 2000. Ato gjithashtu patën një ndikim shkatërrues mbi industrinë jugosllave. Varfëria ishte në nivelin më të lartë në vitin 1993, me 39% të popullsisë që jetonte me më pak se 2 dollarë në ditë. Nivelet e varfërisë u rritën përsëri kur sanksionet ndërkombëtare u rivendosën në vitin 1998. Rreth 300.000 njerëz emigruan nga Serbia në vitet 1990, 20% e të cilëve kishin arsim të lartë.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]