Santa María (anije)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një kopje e Santa María, 1892

La Santa María (Shën Maria) përndryshe La Gallega, ishte më e madhja nga tre anijet e përdorura nga Kristofor Kolombiudhëtimin e tij të parë përtej Oqeanit Atlantik në vitin 1492, të tjerët ishin Niña dhe Pinta. Mjeshtri dhe pronari i saj ishte Juan de la Cosa që vepronte në ujërat e jugut spanjoll. Kërkohet me urdhër të Mbretëreshës Isabella dhe me kontratë me Kristofor Kolombi, të cilin de la Cosa e njihte më parë, Santa María u bë flamuri i Kolombit në udhëtim për aq kohë sa ishte në det. Pasi ngeci në Ditën e Krishtëlindjes, viti 1492, në brigjet e Haitit, përmes papërvojë të timonit, u çmontua pjesërisht të merrte lëndë druri për Fort Navidad, "Kalaja e Krishtëlindjes", e vendosur në një fshat amë Taíno. Fort ishte zgjidhja e parë spanjolle në Botën e Re, të cilën Kolumbi kishte kërkuar për Spanjën.

Pas kthimit të tij në Spanjë, ekspedita ishte menjëherë një histori suksesi ndërkombëtar. Kolombi dhe ekuipazhet e tij paraditën rrugët e Barcelonës, në rrugën që do të pranoheshin nga mbretëresha, në shoqërinë e vendasve me veshje amtare gala (kryesisht bojë trupi), të veshur me zbukurime prej ari, tani pronë e kurorës. Të gjitha fajet e ekuipazheve më parë mutinoze u falën dhe u harruan, përveç hyrjeve të errëta të ditarit. Sapo ishte e mundshme, mbretëresha nisi një armadë prej 17 anijeve me kolonët dhe trupat për lehtësimin e Fort Christmas dhe forcimin e mëtejshëm të fuqisë spanjolle atje. Niña dhe Pinta lundruan përsëri. Kolombi fitoi një anije të ri krysore, besohet, sipas mendimit të shumicës, gjithashtu që ishte emëruar Santa Maria, por burimet japin disa variante, siç është forma e hershme italiane, Marigalante. Juan de la Cosa ishte me siguri në udhëtimin e dytë edhe pse statusi i tij është disi i pasigurt. Mendimi i shumicës është se ai ishte pajtuar me Kolombin dhe shërbente përsëri si mjeshtër i Santa Maria, megjithëse ndoshta jo për të gjithë udhëtimin. Këtë herë nuk pati asnjë grindje dhe asnjë bisedë ose veprim të pabindur, pasi Kolombi kishte në komandën e tij cilat ishin në mënyrë efektive marinsat mbretërore.

Ekspedita e dytë arriti në Fort Christmas, duke u ankoruar me kujdes larg rërës së rërës. Ata e gjetën kalanë të djegur dhe të braktisur. Disa kufoma evropianë shtriheshin afër. Shefi i Taíno pranoi se kolonistët ishin të gjithë të vdekur, të vrarë nga vendasit Taíno. Shefi mohoi bashkëpunimin, duke pretenduar një plagë të shkaktuar në mbrojtje të tyre. Hetimi pasues nuk arriti ta pastrojë atë. Shoku ndryshoi perceptimin e Columbus për misionin e tij. Më parë ai kishte respektuar vendasit, madje edhe ata të marrë në paraburgim. Tani ai nuk i respektoi ata, kundër urdhrave të qartë të mbretëreshës.[1] Rezultati i trishtuar ishte një politikë skllavërimi dhe gjenocidi, për të cilën ai përfundimisht u gjykua, u dënua, dhe u urdhërua nga aktivitete të mëtejshme "koloniale", përfshirë edhe largimin nga zyrat e tij trashëgimore.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]