Jump to content

Schlüchtern

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shlihtërn
Schlüchtern
Rruga Obertor në Shlihtërn
Rruga Obertor në Shlihtërn
Popullsia
 • Gjithsej(2.014) 15,946
{{{postal_code_type}}}
36381
TargatMKK, GN, SLÜ
Faqja zyrtarewww.schluechtern.de

Schlüchtern është një qytet në Qarkun Main-Kinzig-Kreis në juglindje të HessenitGjermani. Ai ndodhet në lumin Kinzig, në jugperëndim të një kodre të quajtur Landrücken, afërsisht 30 km në jugperëndim të Fulda.

Vendndodhja gjeografike

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Schlüchtern ndodhet në pjesën lindore të Qarkut Main-Kinzig-Kreis në një lartësi prej 207m mbi nivelin e detit, rreth 30 km në jugperëndim të qytetit Fulda. Lugina ku ndodhet Schlüchtern, quhet ultësira Schlüchterniane. Nëpër qytet kalon lumi Kinzig, i cili buron në Sinntal-Sterbfritz dhe i bashkohet lumin Main në Hanau.

Komunitetet fqinjë

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Schlüchtern kufizohet në veri me bashkitë Flieden dhe Kalbach të qarkut Fulda. Në lindje dhe jug ndodhet qyteti Sinntal dhe në perëndim ndodhet qyteti Steinau an der Straße.

Njësitë bashkiake të Schlüchtern

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Schlüchtern përbëhet nga njësitë bashkiake:

 • Ahlersbach
 • Breitenbach
 • Elm
 • Gundhelm
 • Herolz
 • Hohenzell
 • Hutten
 • Cloisters me Röhrigs, Gomfritz dhe Drasenberg
 • Kressbach
 • Niederzell
 • Schlüchtern
 • Vollmerz me Hinkelhof dhe Ramholz
 • Wallroth
Qendra e Elm-it

Periudha parahistorike dhe historia e hershme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Supozimi se ka ekzistuar një vendbanim Celtic në zonën Shlihtërnit u vërtetua nga gjetjet gjatë gërmimeve për ndërtimin e një godine të re. Këto gjetje janë skelete, mbetje muresh, që mendohet të kishte qenë një mur mbrojtës i një vendbanimi të hershëm, relievet e disa monumenteve varresh dhe copëza të ndryshme. Gjetjet u dërguan në Universitetin Humboldt të Berlinit, ku u shqyrtuan.

Jo vetëm në Schlüchtern, por edhe në qytete të tjera kishte prova për vendbanime shumë herëshme. Sidomos në malet e ulëta Spessart dhe Rhon, bashkëngjitur me Bergwinkel, mund të vërtetohet një vendbanim i hershëm nga gjetjet e varret. Në disa qytete, në zonën ​​Dirlammen dhe Hosenfeld janë gjetur shumë pirgje, që e kanë origjinën kryesisht nga Epoka e Bronzit. Këto rezultate sugjerojnë se vendbanimet e hershme të gjermanëve dhe keltëve nuk ishin të pazakonta në Bergwinkel. Gjithashtu në Lahnau rreth një orë larg u bë një i ashtu-quajtur "zbulim sensacional". Gjatë ndërtimit të një objekti tregëtar prej 3.6 hektarësh u gjetën fragmente që mund t'i përkasin kohëve romake.

Para epokës së krishterimit, disa grupe kelto-gjermanike u vendosën kryesisht në atë që tani është Hesseni Verior dhe Qendror. Në këtë zonë janë gjetur vegla, stoli, mbetje të vendbanimeve dhe varreve, që tregojnë një zejtari kelto-gjermanike.

Schlüchtern - Topographia Hassiae nga Matthäus Merian 1655

Një prezantim i detajuar i historisë së qytetit nga periudha e Mesjetës është publikuar në faqen e internetit të qytetit Schlüchtern.

Sipas gjuhëtarit dhe historianit Ernst Erich Metzner emrin Schlüchtern vjen nga emri Walstatt "Sluhti" ose "Sluht-warim" ("rezidentë / banorë / kujdestarë të betejës dhe fushë betejës"). Ka prova të ekzistencës së një manastiri rreth vitit 750, vetëm pak vjet pas themelimit të manastirit të Fulda-s nga Boniface në vitin 744. Dëshmia më e vjetër e shkruar është një dokument nga viti 993. Qendra e fshatit ishte në manastirin Schlüchtern.

Vendi që ishte fillimisht në pronësi të perandorit ishte iu dha manastirit. Më vonë ai ishte një feud i Peshkopatës së Würzburgut të kontëve Rieneck, që i dhanë atë në vitin 1316 Hanaut. Pronari i tokës ishte abati i manastirit Schlüchtern. Qyteti ishte periferi e Zyrës Schlüchtern, Zyra verilindore e dominimit dhe - që nga viti 1429 - qarkut Hanau, që nga 1458: Hanau-Münzenberg. Schlüchtern ndodhej në rrugën e rëndësishme tregëtare të mesjetës dhe fillimi të kohës moderne, "Via Regia", nga Frankfurti në Leipzig. Manastiri Schlüchtern po ndikohej gjithnjë e më shumë në Mesjetën e vonë nga burrat dhe Kontët e mëvonshëm të Hanaut. Në vitin 1457 ai ra më në fund në patronazhin e Hanaut.

Për famullinë e Schluechtern, e cila ishte në dioqezën e Würzburgut dhe nën patronazhin e Marisë, kishte në vitin 1167, kishat e Elm-it, Kressbach-ut dhe Hintersteinau-t.

Format historike të emrit të qytetit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në certifikatat e marra, Schlüchtern përmendej me emrat e mëposhtëm (në kllapa është viti i referencës):

 • Sluohderin (993)
 • Sluohcterin (993) - sipas një studimi të kohëve të fundit korrigjuar drejtshkrimin
 • Sluohterin (999)
 • Sluderin (1003)
 • Solitariensis (1099)
 • Schluchter (1509)

Kohët e hershme moderne

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Konteja Hanau-Münzenberg u bashkua në Reformimin e parë të Denominimit Lutheran. Përballja me humanizmin dhe Reformimin luajti një rol vendimtar gjatë sundimit nga viti 1534 të abatit të Schlüchtern, Peter Lotichius. Në vitin 1540 ai e konvertoi manastirin në një qendër trajnimi për të rinjtë e kishës. Ai evoluoi si rezultat në një shkollë latine, e cila nga ana e saj është paraardhësja e Gjimnazit të sotëm Ulrich von Hutten. Philipp Melanchthon e këshilloi atë në lidhje me shkollën dhe i bëri vizitë atij. Në hapin e parë, ai i dërgoi shtatë nga studentët e tij më të mirë në vitin 1544 për të studiuar teologji në Universitetin Philipps në Marburg. Reformimi ndryshoi manastirin, por edhe çoi në një situatë të pasigurtë në lidhje me Dioqezën e Würzburg-ut. Ajo ishte sunduesja e Kontesë, sepse ishte kujdestare për Kontin ende të mitur, Philipp III të Hanau-Münzenbergut që mbështeste vetë Reformimin. Ai i dha mbrojtje manastirit ndaj Würzburgut dhe zgjeroi sovranitetin territorial rrotull Schlüchtern.

Konti Philipp Ludwig II. në vitin 1597 vendosi politikën kishtare kalviniste duke ushtruar të drejtën e tij të sunduesit, për të përcaktuar besimin fetar të të sunduarve. Ai vazhdoi këtë version të Reformacionit si detyruese për Kontenë e Hanau-Münzenbergut.

Gjatë periudhës së Napoleonit, Schlüchtern ishte në vitin 1806 nën administrimin ushtarak francez, nga 1807 deri në 1810 nën Principatën e Hanau-t dhe pastaj nga 1810 deri në 1813 nën Dukatin e Madh të Frankfurtit, Departamenti Hanau. Pastaj ai ra përsëri nën Elektoratin e Hesse. Në vitin 1866 Elektorati u aneksua nga Prusia pas luftës Austro-Prusiane.

Rruga Kramer 21
Ish sinagogë e ndërtuar në 1898

Pas Luftës së Dytë Botërore, ato u vendosën nën shtetin e Hessen-it. Schlüchtern ndryshoi në përputhje me administrimin që i përkiste. Që nga viti 1966 Schlüchtern është një vendpushim i njohur shëndetësor. Me reformën bashkiake në Hessen, Qarku i Schlüchtern më 1 korrik 1974 u bë pjesë e qarkut të sapoformuar Main-Kinzig.

Bashkimi i njësive të tjera bashkiake

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më 1 dhjetor 1969, bashkitë më parë pavarura Ahlersbach, Breitenbach, Elm, Gundhelm, Herolz, Hohenzell, Hutten, Klosterhöfe dhe Vollmerz u përfshinë në Bashkinë e Schlüchtern-it. Më 31 dhjetor 1971 u shtuan edhe Kressenbach dhe Wallroth. Më më 1 korrik 1974 u shtua edhe Niederzell.