Sempervivum

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Sempervivum është një gjini e rreth 40 specieve të bimëve me lule në familjen Crassulaceae, të njohura zakonisht si bimët e barit të veshit ose houseleeks. Emra të tjerë të zakonshëm përfshijnë liveforever (burimi i përcaktimit taksonomik Sempervivum, fjalë për fjalë "gjithmonë / përgjithmonë e gjallë"). Ato janë bimë shumëvjeçarë të këndshme të cilat formojnë tufa të përbëra nga gjethet e grumbulluara në rozeta. Në kushte të favorshme, ato përhapen me shpejtësi përmes pjesëve të ndara, dhe disa lloje vlerësohen të përshtatshme për kultivim në terrene të thata dhe me diell. [1] Disa nga speciet më të përhapura të kësa familjeje janë: [2]

 • Sempervivum tectorum[3]
 • Sempervivum arachnoideum[4]
 • Sempervivum arachnoideum subsp. tomentosum[5]
 • ’Bronco’[6]
 • Sempervivum calcareum ‘Extra’ [7]
 • Sempervivum calcareum ‘Guillaume’[8]
 • Sempervivum ciliosum [9]
 • ‘Lilac Time’[10]
 • ’Othello’[11]
 • Sempervivum pittonii[12]
 • ‘Reinhard’[13]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ RHS A-Z encyclopedia of garden plants (në anglisht). United Kingdom: Dorling Kindersley. 2008. fq. 1136. ISBN 1405332964.
 2. ^ "AGM Plants - Ornamental" (PDF) (në anglisht). Royal Horticultural Society. korrik 2017. fq. 96. Marrë më 9 nëntor 2018.
 3. ^ "RHS Plantfinder - Sempervivum tectorum" (në anglisht). Marrë më 9 nëntor 2018.
 4. ^ "RHS Plantfinder - Sempervivum arachnoideum" (në anglisht). Marrë më 9 nëntor 2018.
 5. ^ "RHS Plantfinder - Sempervivum arachnoideum subsp. tomentosum" (në anglisht). Marrë më 9 nëntor 2018.
 6. ^ "RHS Plantfinder - Sempervivum 'Bronco'" (në anglisht). Marrë më 9 nëntor 2018.
 7. ^ "RHS Plantfinder - Sempervivum calcareum 'Extra'" (në anglisht). Marrë më 9 nëntor 2018.
 8. ^ "RHS Plantfinder - Sempervivum calcareum 'Guillaume'" (në anglisht). Marrë më 9 nëntor 2018.
 9. ^ "RHS Plantfinder - Sempervivum ciliosum" (në anglisht). Marrë më 9 nëntor 2018.
 10. ^ "RHS Plantfinder - Sempervivum 'Lilac Time'" (në anglisht). Marrë më 9 nëntor 2018.
 11. ^ "RHS Plantfinder - Sempervivum 'Othello'" (në anglisht). Marrë më 8 nëntor 2018.
 12. ^ "RHS Plantfinder - Sempervivum pittonii" (në anglisht). Marrë më 9 nëntor 2018.
 13. ^ "RHS Plantfinder - Sempervivum 'Reinhard'" (në anglisht). Marrë më 9 nëntor 2018.