Jump to content

Shërbimi Special Ajror (SAS)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shenjat e Shërbimit Special Ajror.

Shërbimi Special Ajror (SAS) është një njësi e forcave specialeUshtrisë Britanike. Ajo u themelua si një regjiment në vitin 1941 nga David Stirling dhe në 1950, u rikonstruktua si një trupë. Njësia është e specializuar në një sërë rolesh, duke përfshirë kundër-terrorizmin, shpëtimin e pengjeve, veprimin e drejtpërdrejtë dhe zbulimin e fshehtë. Pjesa më e madhe e informacionit në lidhje me SAS është shumë e klasifikuar dhe njësia nuk komentohet as nga qeveria britanike dhe as nga Ministria e Mbrojtjes për shkak të fshehtësisë dhe ndjeshmërisë së operacioneve të saj.

Trupa aktualisht përbëhet nga 22 Regjimenti i Shërbimit Special Ajror, komponenti i rregullt, si dhe 21 Regjimenti i Shërbimit Special Ajror (Artistë) (Rezervë) dhe 23 Regjimenti i Shërbimit Special Ajror (Rezerva), të cilat janë njësi rezervë, të gjitha nën komanda operacionale e Forcave Speciale të Mbretërisë së Bashkuar (UKSF). Njësia e saj motra është Shërbimi Special i Boat i Marinës Mbretërore i cili është i specializuar në kundër-terrorizmin detar. Të dyja njësitë janë nën kontrollin operacional të Drejtorit të Forcave Speciale.

Shërbimi Special Ajror e ka origjinën në vitin 1941 dhe Luftën e Dytë Botërore. Ajo u reformua si pjesë e Ushtrisë Territoriale në 1947, e quajtur Regjimenti i 21-të i Shërbimit Special Ajror (Pushkë artistësh). Regjimenti i 22-të i Shërbimit Special Ajror, i cili është pjesë e ushtrisë së rregullt, fitoi famë dhe njohje në mbarë botën pas shpëtimit televiziv të të gjithë pengjeve, përveç dy prej tyre, të mbajtur gjatë rrethimit të Ambasadës iraniane në vitin 1980.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]