Jump to content

Shell (informatik)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Në informatikë, një shell është një pjesë e programit që siguron një lidhje për përdoruesit.

Zakonisht, termi referohet tek një shell sistem operativ i cili siguron hyrje tek shërbimi i një kerneli. Megjithatë, termi gjithashtu aplikohet shumë afër tek aplikacionet dhe mund të përfshijë çdo program që është "i ndërtuar rreth" një komponentë të veçantë, siç janë Web shfletuesit dhe E-mail klientët që janë "shelle" për makinat e interpretimit HTML. Emri "shell" krijon një shtresë të jashtme të interfejsit në mes të përdoruesit dhe pjesës së brendshme të sistemit operativ (kernelit).