Jump to content

Shenjë klinike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Verdhëza është një shenjë klinike.

Shenjat klinike janë manifestime objektive, klinikisht të besueshme dhe të vërejtura në ekzaminimin mjekësor, pra në ekzaminimin fizik të pacientit, ndryshe nga simptomat, të cilat janë elemente subjektive, sinjale të perceptuara vetëm nga pacienti si për shembull dhimbje, dobësi dhe marramendje. Semiologjia klinike është disiplina që përdor mjeku për të hetuar, nëpërmjet ekzaminimit psikofizik të pacientit, për shenjat e ndryshme që ai mund të shfaqë.

asciti lëng në bark
edema akumulim i lëngjeve në hapësirën jashtëqelizore
ekzoftalmia fryrje e dukshme e syrit
eritema skuqje e një zone të trupit
ethet temperatura e trupit më e lartë se 37°C
gjinekomastia gjinjtë e zmadhuar tek meshkujt
hepatomegalia zgjerimi i mëlçisë
hemoptizë sekrecione të përgjakura nga mushkëritë
hipokratizmi dixhital zgjerimi i gishtave dhe krahëve
kaheksi kequshqyerja ekstreme
lemza tkurrja e pavullnetshme e diafragmës
splenomegalia shpretkë e zmadhuar
verdhëza lëkura dhe mukozat e verdha
teshtitja
kolla
  • Anamneza
  • Diagnostikimi mjekësor
  • Problem shëndetësor
  • Ekzaminim mjekësor
  • Shenja jete
  • Sindroma
  • Simptoma