Jump to content

Shime-daiko

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shime-daiko

Shime-daiko (締め太鼓) është një daulle e vogël japoneze. Ka një trup të shkurtër, por të gjerë me daulle të lëkurës së kafshëve në të dy anët e sipërme dhe të poshtme. Lëkura fillimisht shtrihet në rrathë metalikë, pastaj shtrihet mbi trup. Ngjashëm me tsuzumi dhe daullet që flasin afrikane, të dy kokat e daulles janë të lidhura së bashku me kordonë, në mënyrë që kokat e daulles të jenë të lidhura nga njëra-tjetra. Ashtu si daullet më të mëdha taiko, shime-daiko luhet me shkopinj të quajtur "bachi", ndërsa pezullohet në një stendë. Duke qenë shumë e tendosur, shime-daiko ka një lartësi më të lartë se ajo e taikos normale. Shime-daiko përdoren në ansamble të ndryshme të muzikës japoneze, nga nagauta, hayashi, taiko, te muzika popullore, ose ansamblet min'yō.