Jump to content

Tsuzumi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Tsuzumi
Një grua me tsuzumi

Tsuzumi (鼓) është një daulle dore me origjinë japoneze. Përbëhet nga një trup prej druri i formuar si një orë rëre, dhe është i tendosur, me dy koka daulle me litarë që mund të shtrydhen ose lëshohen për të rritur ose ulur respektivisht tensionin e kokave. Ky mekanizëm i lejon instrumentistit të ngrejë ose ulë lartësinë e daulles gjatë lojës.

Ekzistojnë dy teknika themelore kur luani një tsuzumi; mbajtja e litarëve të ngadaltë dhe goditja e daulles në qendër, ose shtrëngimi i litarëve dhe goditja e kokës së daulles më afër vendit ku takon trupin prej druri. I pari prodhon tinguj më të butë pon dhe pu, ndërsa i dyti prodhon tinguj ta dhe chi me zë më të lartë. Për shkak se praktika e goditjes së kokës së daulles në qendër mund të rezultojë në pengimin e tingullit duke shkaktuar dridhje që rrezaton në dy anët e kundërta të kokës së daulles të anulohet me njëra-tjetrën, tsuzumi është akorduar me arna të vogla lëkure të aplikuara në brendësi të kokave, shumë si shime-daiko më i madh që shoqëron tsuzumi në teatrot Noh dhe Kabuki. Është gjithashtu e dukshme që tsuzumi, duke qenë një instrument më delikat në krahasim me shime-daiko, është akorduar më tej në vend në varësi të temperaturës dhe lagështisë së ambientit duke përdorur copa letre washi të lagura me pështymën e vetë lojtarit.

Kujdesi për këtë instrument është i veçantë në atë që kokat e daulles duhet të ekspozohen ndaj një niveli të caktuar lagështie për të prodhuar një tingull të dëshirueshëm. Para se të luani tsuzumi, instrumentisti do të marrë frymë drejtpërdrejt në të dy kokat. Ndonjëherë ai madje do të marrë pak pështymë dhe do ta aplikojë atë në kokën e daulles. Cilësia e zërit të daulles do të varet nga sa lagështi është në atmosferën ku po luhet. Për t'u siguruar që kokat e daulleve janë të lagura, lojtari do të marrë frymë në kokën e daulles në intervale kur nuk luan. Sidoqoftë, nëse kokat bëhen shumë të lagura, ato mund të bëhen shumë të ngadalta për t'u luajtur siç duhet dhe mund të zhvillojnë valëzime të dukshme në sipërfaqe, duke komprometuar më tej cilësinë e zërit.

Çdo daulle është punuar me një copë lëkure të shkopit të qepur në një unazë hekuri. Pastaj shtohet një shtresë e trashë përforcimi në anën e pasme, dhe përfundohet me llak urushi dhe gjethe ari. Shenjat e qepjes janë gjithashtu të mbuluara me llak urushi, i cili siguron dekorim dhe përforcim të mëtejshëm të kokës së daulles. Në të kundërt, kokat e daulleve të përdorura për ōtsuzumi janë bërë nga lëkura e trashë e kalit dhe nuk janë kurrë të dekoruara, pasi ato janë menduar të jenë materiale harxhuese. Trupi prej druri është i gdhendur nga një bllok i vetëm i drurit të qershisë dhe është zbukuruar me llak urushi dhe gjethe ari në stilin maki-e. Litarët e kërpit ishin lyer më parë në ngjyrë vermillion, megjithëse sot përdoren ngjyra të tjera për shkak të toksicitetit të tij.

Falë masave të përpikta të kaluara për t'i punuar ato, thuhet se një grup plumbash të kombinuar me trupin prej druri, kur kujdesen siç duhet, zgjasin me shekuj; nuk është e pazakontë që lojtarët profesionistë të përdorin instrumente të prodhuara në periudhën Edo ose Muromachi. Instrumentet e reja nga ana tjetër mund të kërkojnë vite, apo edhe dekada, përdorimi për t'u thyer. Vetëm litarët që mbajnë instrumentin duhet të zëvendësohen rregullisht ndërsa prishen me kalimin e kohës.

Përveç rolit të saj në teatrot Noh dhe Kabuki, tsuzumi mund të luhet edhe në min'yō apo muzika popullore japoneze. Shpesh luhet me homologun e tij më të madh, ōtsuzumi (大鼓) (fjalë për fjalë, tsuzumi i madh).

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]