Jump to content

Shishi-odoshi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një shishi-odoshi thyen qetësinë e një kopshti japonez me zërin e një krahu bambu që godet një shkëmb.

Shishi-odoshi (鹿威し) (fjalë për fjalë, "të frikshëm drerët" ose "të frikësojnë derrat"), në një kuptim të gjerë, i referohet pajisjeve japoneze të bëra për të trembur kafshët që përbëjnë një kërcënim për bujqësinë, duke përfshirë kakashi (dordolecët), naruko (drokitëse) dhe sōzu. Në një kuptim më të ngushtë, është sinonim i sōzu.

Një sōzu është një lloj burimi uji i përdorur në kopshtet japoneze. Ai përbëhet nga një tub i segmentuar, zakonisht prej bambuje, i rrotulluar në njërën anë të pikës së tij të ekuilibrit. Në pushim, fundi i tij më i rëndë është poshtë dhe mbështetet në një shkëmb. Një rrjedhje uji në skajin e sipërm të tubit grumbullohet dhe përfundimisht lëviz qendrën e gravitetit të tubit përtej strumbullarit, duke bërë që tubi të rrotullohet dhe të derdhë ujin. Fundi më i rëndë pastaj bie përsëri kundër shkëmbit, duke bërë një tingull të mprehtë dhe cikli përsëritet.[1]

Këto burime fillimisht kishin për qëllim të trembnin çdo barngrënës, si dreri ose derrat, të cilët mund të kullosin mbi bimët në kopsht, por shishi-odoshi tani janë pjesë e dizajnit vizual dhe zanor të kopshteve dhe përdoren kryesisht për të. vlera estetike.[2]

  1. ^ Cerwén, Gunnar (22 nëntor 2019). "Listening to Japanese Gardens: An Autoethnographic Study on the Soundscape Action Design Tool". International Journal of Environmental Research and Public Health (në anglisht). 16 (23): 4648. doi:10.3390/ijerph16234648. PMC 6926712. PMID 31766643.
  2. ^ Young, Michiko; Young, David (21 maj 2019). The Art of the Japanese Garden: History / Culture / Design (në anglisht). Tuttle Publishing. ISBN 9781462905829. Marrë më 17 shkurt 2020.