Jump to content

Shkalla e Merkalit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Shkalla e Merkalit ose më saktë Shkalla e Intenziteti të Merkalit bazohet në vrojtimet e dëmit që bënë tërmeti dhe nuk matet në fakt me instrumente. Këtë shkallë e ka shpikur seizmologu italian Giuseppe Mercalli. Shkalla e Intenziteti të Merkalit i ka 12 gradë:

I. nuk ndjehet Nuk ndjehet përveç në kushte veçanërisht të favorshme por zbulohet nga instrumentet
II. shumë i dobët Ndjehet vetëm nga disa njerëz veçanërisht në katet e sipërme të ndërtesave.
III. i dobët Ndjehet nga njerëzit në ambiente të mbyllura veçanërisht në katet e sipërme të ndërtesave. Shumë njerëz nuk e njohin atë si një tërmet. Makinat e ndalura mund të tronditen pak. Dridhje të ngjashme me kalimin e një kamioni. Kohëzgjatja e vlerësuar.
IV. i lehtë Ndjehet nga shumë njerëz brenda objekteve të banimit, jashtë më pak gjatë ditës. Natën, disa zgjohen. Enët, dritaret, dyert e trazuara; muret lëshojnë tinguj plasaritjesh. Ndjesi sikur ndërtesa goditët me kamion të rëndë. Makinat e ndalura lëviznin në mënyrë të dukshme.
V. i moderuar Ndjehet nga pothuajse të gjithë; natën shumë prej tyre zgjohen. Disa pjata, dritare, etj. thyhen. Objektet e paqëndrueshme përmbysen. Ora me lavjerrës mund të ndalet.
VI. i fuqishëm Ndjehet nga të gjithë, shumë janë të frikësuar. Disa mobilje të rënda lëvizin; në disa raste suvatimet mund të bien. Dëme të vogla.
VII. shumë i fuqishëm Dëme të vogla në ndërtesa me dizajn dhe ndërtim të mirë; të lehta deri të moderuara në strukturat e zakonshme të ndërtuara mirë; dëme të konsiderueshme në strukturat e ndërtuara dobët ose të dizajnuara keq; disa oxhaqe të prishura.
VIII. shkatërrimtar Dëme të vogla në strukturat e dizajnuara posaçërisht; dëme të konsiderueshme në ndërtesa të zakonshme me shembje të pjesshme. Dëme të mëdha në strukturat e ndërtuara dobët. Rënia e oxhaqeve, rafteve të fabrikës, kolonave, monumenteve, mureve. Mobiljet e rënda rrëzohen.
IX. shumë shkatërrimtar Dëme të konsiderueshme në strukturat e dizajnuara posaçërisht; strukturat kornizë të dizajnuara mirë të hedhura tutje. Dëmi i madh në ndërtesa të konsiderueshme, me shembje të pjesshme. Ndërtesat zhvendosën nga themelet.
X. katastrofik Disa struktura druri të ndërtuara mirë të shkatërruara; shumica e strukturave nga muri dhe korniza të shkatërruara me themele. Hekurudhat (binarët) lakohen.
XI. shumë katastrofik Pak struktura (muratore) mbeten në këmbë. Urat shkatërrohen. Çarje të gjera në tokë. Linjat e tubave nëntokësore plotësisht jashtë shërbimit. Toka (dheu) rrëshqet. Hekurudhat (binarët) lakohen shumë.
XII. kataklizmik Dëme totale. Valët shihen në sipërfaqet tokësore. Objektet e hedhura lart në ajër.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]