Shkencë, teknologji, inxhinieri dhe matematikë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Shkenca, teknologjia, inxhinieria dhe matematika (anglisht: science, technology, engineering, and mathematics (STEM)), më parë njihej si Shkencë, Matematikë, Inxhinieri dhe Teknologji (anglisht: science, math, engineering, and technology (SMET)), është një term i përdorur për të grupuar së bashku këto disiplina akademike.[1] 

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ky term zakonisht përdoret kur adreson politikat e arsimit dhe zgjedhjet e kurrikulës në shkolla për të përmirësuar konkurrueshmërinë në zhvillimin e shkencës dhe teknologjisë. Ka implikime për zhvillimin e fuqisë punëtore, shqetësimet e sigurisë kombëtare dhe politikën e emigracionit.[1]

Akronimi erdhi në përdorim të përbashkët menjëherë pas një takimi ndërinstitucional mbi edukimin shkencor të mbajtur në Fondacionin Kombëtar të Shkencës të SHBA të kryesuar nga drejtori i NSF, Rita Colwell.[2][3] Një drejtor nga Divizioni i Zyrës së Shkencës për Zhvillimin e fuqisë punëtore për mësuesit dhe shkencëtarët, Peter Faletra, sugjeroi ndryshimin nga akronimi më i vjetër METS në STEM. Colwell, duke shprehur disa mosdashje për akronimin e vjetër, u përgjigj duke sugjeruar që instituti NSF të ndryshojë. Një nga projektet e para të NSF për të përdorur akronimin ishte STEMTEC (Science, Technology, Engineering and Math Teacher Education Collaborative) në Universitetin e Massachusetts Amherst, e cila u themelua në vitin 1998.[4]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • David Beede; etj. (shtator 2011). "Education Supports Racial and Ethnic Equality in STEM" (PDF). U.S. Department of Commerce. Marrë më 2012-12-21. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • David Beede; etj. (gusht 2011). "Women in STEM: An Opportunity and An Imperative" (PDF). U.S. Department of Commerce. Marrë më 2012-12-21. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • David Langdon; etj. (korrik 2011). "STEM: Good Jobs Now and For the Future" (PDF). U.S. Department of Commerce. Marrë më 2012-12-21. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Arden Bement (24 maj 2005). "Statement To House & Senate Appriopriators In Support Of STEM Education And NSF Education" (PDF). STEM Coalition. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 20 nëntor 2012. Marrë më 2012-12-21. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Audrey T. Leath (29 gusht 2005). "House Higher Education Bill Would Promote STEM Careers". American Institute of Physics. Marrë më 2012-12-21. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Evelyn Lamb (30 korrik 2012). "Abandoning Algebra Is Not the Answer". Scientific American. Marrë më 2012-12-21. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Mary Kirk (2009). Gender and Information Technology: Moving Beyond Access to Co-Create Global Partnership. IGI Global Snippet. ISBN 978-1-59904-786-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Shirley M. Malcom; Daryl E. Chubin; Jolene K. Jesse (2004). Standing Our Ground: A Guidebook for STEM Educators in the Post-Michigan Era. American Association for the Advancement of Science. ISBN 0871686996. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • UNESCO PUBLICATION ON GIRLS EDUCATION IN STEM -Cracking the code: girls’ and women’s education in science, technology, engineering and mathematics (STEM)

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b "Science, Technology, Engineering, and Mathematics (STEM) Education: A Primer" (PDF). Fas.org. Marrë më 2017-08-21. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Compare: "Guest commentary: A "STEM" in Collier County to reach their future". Naplesnews.com. Marrë më 2016-06-09. The acronym STEM was suggested by Rita Colwell, Ph.D., a bacteriologist who was director of NSF in the 1980s. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Compare: "Rita Ora, Ph.D." Maryland State Archives. Archives of Maryland (Biographical Series). 2011-08-15. Marrë më 2018-05-10. Colwell was the first woman to become the director of the NSF, and the first biologist to hold the position within the last twenty-five years. [...] She headed the Foundation from 1998 until 2004. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ "STEMTEC". Fivecolleges.edu. Arkivuar nga origjinali më 5 qershor 2019. Marrë më 2016-10-27. The Science, Technology, Engineering, and Mathematics Teacher Education Collaborative (STEMTEC) was a five-year, $5,000,000 project funded by the National Science Foundation in 1998. Managed by the STEM Education Institute at UMass and the Five Colleges School Partnership Program, the collaborative included the Five Colleges--Amherst, Hampshire, Mount Holyoke, and Smith Colleges, and UMass Amherst--plus Greenfield, Holyoke, and Springfield Technical Community Colleges, and several regional school districts. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]