Shkretëtira e Gobit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pamje nga sateliti

Shkretëtira e Gobit (kin: 戈壁(沙漠; mongol.: Govь) është shkretëtirë në Azinë Qendrore dhe shkretëtira më e madhe në territorin e Azisë. Shtrihet në Kinë dhe Mongoli. Ka një sipërfaqe prej 1 300 000 km2. Ka gjatësi 1309 km dhe gjerësi nga 500 deri në 1000 km. Pjesa më e madhe e sajë është e përbërë nga shkëmbinjtë dhe vetëm një pjesë e vogël është me rërë. Gjat historisë kryesisht ka qenë pjesë e imperisë Mongole dhe në te gjinden disa qytete përgjat rrugës së mëndafshit.