Jump to content

Shoqata e Shkrimtarëve të Maqedonisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Shoqata e Shkrimtarëve të Maqedonisë ( Друштво на писателите на Македонија ) është shoqatë e shkrimtarëve nga Maqedonia e Veriut .

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shoqëria u formua më 13 shkurt 1947 nga tetë shkrimtarë: Vasil Ilioski, Sllavko Janevski, Bllazhe Koneski, Risto Kurle, Vllado Maleski, Dimitar Mitrev, Ivan Toçko, Kolë Çashule dhe Atso Shopov . Kryetar i parë i PDSH-së u zgjodh Blazhe Koneski. Gane Todorovski ka qenë edhe kryetar i DPM-së për dy mandate (1969-1971 dhe 1985-1986). Në vitet 1990, Shoqëria u akuzua shpesh nga anëtarët e saj dhe nga të huajt se u bë një organizatë politike e dominuar nga të menduarit e së kaluarës. [1]

Nga qershori 2004 deri në maj 2006, DPM-ja u drejtua nga Trajan Petrovski, i cili zëvendësoi Vele Smilevskin . Që nga maji 2006 Kryetar i PDSH-së është Jovan Pavlovski .

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ ДПМ оди кон дегенерација, деструкција, атрофирање, Македонско дело, година VII, број 291, 28.05.1999, с. 16-17 (Становища на Ристо Ячев, Ядранка Владова, Миле Неделковски, Паскал Гилевски и Радован Павловски), Димитров, Димитар. Името и умот, Скопје, 1999, с. 37