Maji

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Muajt
Janari Korriku
Shkurti Gushti
Marsi Shtatori
Prilli Tetori
Maji Nëntori
Qershori Dhjetori
Ditët historike
Prill · Maj · Qershor
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31


Maji është muaji i pestë i vitit në Kalendarin Gregorian dhe është njëri ndër shtatë muajtë me 31 ditë.

Emri Maj në gjuhën shqipe supozohet të vije nga mitologjia e grekëve antikë. Maia në mitologjin greke ishte perëndi e cila në mitologjin Romake krahasohet me perëndin e "të mirave" Bona Dea. Festa kushtuar kësaj perëndie në Romën antike mbahej në kohën e këti muaji.

Festa më e njohur e këti muaji ndër shiptarët është 1 Maji - Dita e punëtorëve (Dita e proletaratit) e cila në kohën e sistemeve komuniste në teritoret shqiptare kishte një rëndësi të veçantë.