Shoqata e Shkrimtarëve të Vojvodinës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Shoqata e Shkrimtarëve të Vojvodinës është një shoqatë e shkrimtarëve të Vojvodinës, e cila mbledh të gjithë shkrimtarët e të gjitha gjuhëve zyrtare të pakicave kombëtare në Vojvodinë.

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shoqëria ka mbi 490 anëtarë, nga të cilët rreth shtatëdhjetë janë përkthyes letrarë. Një pjesë e veçantë e shkrimtarëve të Vojvodinës u nda nga Shoqata e Shkrimtarëve të Serbisë në vitin 1966 dhe në vitin 1976 u formua Shoqëria e Shkrimtarëve dhe Përkthyesve Letrarë të Vojvodinës. Selia e Shoqatës është në rrugën Braçe Ribnikar nr. 5. në Novi Sad .

Kryetar aktual i saj është Dr. Nikola Strajnić, profesor universitar, poet dhe eseist, nënkryetarë janë Jovan Zivlak, poet dhe eseist dhe Janoš Banjai, kritik dhe eseist.

Shoqata është organizatore e ngjarjeve të rëndësishme letrare që kanë kontribuar shumë në kulturën e rajonit (Kolonia letrare në Çortanovci, karvane letrare, promovime letrare, Kongresi i Shkrimtarëve të Jugosllavisë), iniciator dhe botues ose bashkëbotues i botimeve letrare shumëgjuhëshe.

Shoqëria e Shkrimtarëve të Vojvodinës nxori revistën " Zlatna greda " (2001), e cila merret me letërsinë, artin dhe teorinë e letërsisë. Kryeredaktor i “Zlatna greda” është Jovan Zhivlak .

Festivali Ndërkombëtar Letrar i Novi Sadit u themelua në vitin 2006, në të cilin ndahet Çmimi Ndërkombëtar i Novi Sadit për Letërsinë. Fituesit e mëparshëm janë Christoph Meckel, një poet i famshëm gjerman, Jean-Pierre Fay, një poet, prozator dhe filozof nga Franca dhe Ben Okri, një prozator dhe poet nga Nigeria, i cili jeton në Angli.

Qëllimet e Shoqërisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qëllimet kryesore të Shoqatës së Shkrimtarëve të Vojvodinës:

  • përmirëson dhe afirmon krijimtarinë origjinale letrare dhe përkthimore;
  • mbron lirinë e krijimit letrar dhe mbron pozitën e favorshme materiale e shoqërore të krijuesve letrarë;
  • kujdeset për mbrojtjen e të drejtave morale dhe materiale të autorit të anëtarëve të saj;
  • qëndron për tolerancën kulturore, kombëtare, gjuhësore, fetare, etnike, tolerancën e besimeve dhe barazinë;
  • organizon diskutime letrare, tubime dhe tribuna;
  • angazhohet në veprimtari botuese jofitimprurëse me qëllim përmirësimin, popullarizimin dhe përhapjen e letërsisë;
  • bashkëpunon me shoqata të tjera të krijuesve letrarë, shoqata artistike e kulturore, organizata dhe institucione brenda dhe jashtë vendit.

Disa nga anëtarët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Çmimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Që nga viti 1980, Shoqata ka dhënë çmime vjetore (për arritje jetësore, për librin dhe përkthimin e vitit, si dhe çmime për librat më të mirë në gjuhët e pakicave kombëtare (hungareze, sllovake, rumune dhe rutenisht). mbajtës të së cilës ishin disa nga krijuesit më të rëndësishëm letrarë të Vojvodinës. Shkrimtarë që shënuan ndjeshëm kohën e tyre dhe kontribuan në reputacionin e Shoqërisë janë, sigurisht, Boshko Petroviq, Mlladen Leskovac, Aleksandar Tišma, Miroslav Antić, Imre Bori, Ferenc Feher, Radu Flora, Florika Štefan, Paljo Bohuš, Đji dhe të tjerë Papharha.

Që nga themelimi i saj, ajo ka dhënë çmimin Branko për librin më të mirë me poezi të parë të botuar në serbisht nga një autor nën moshën 29 vjeç, i cili ishte një nga çmimet më prestigjioze letrare për poetët e rinj në Jugosllavi. Fituesi i parë i këtij çmimi në vitin 1954 ishte Vasko Popa .

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]