Shpërdorimi i detyrës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Shpërdorimi i detyrës, në formën e "shpërdorimit zyrtar të detyrës", është kryerja e një veprimi të kundërligjshëm, të kryer në cilësinë zyrtare, që cenon kryerjen e detyrës zyrtare. Mosfunksionimi në detyrë është shpesh një shkak i drejtë për largimin e një zyrtari të zgjedhur me statut ose për tërheqjen e zgjedhjeve. Zyrtarët që abuzojnë me pushtetin e tyre shpesh janë të korruptuar.

Shtetet e Bashkuara, shpërdorimi i pushtetit është përmendur në shkarkimin e të paktën pesë zyrtarëve federalë. Dy prej tyre (Gjyqtari George English dhe Presidenti Richard Nixon) dhanë dorëheqjen përpara se gjykimi i tyre në Senat të mund të bëhej dhe dy të tjerë u liruan nga Senati. Gjyqi i parë i shkarkimit të Presidentit Donald Trump përfundoi me shpalljen e presidentit të pafajshëm për të dy nenet e shkarkimit, me njërin prej tyre akuzën e shpërdorimit të pushtetit. Në nivel shtetëror, Guvernatori Rod Blagojeviq i Illinois u fajësua dhe u hoq njëzëri nga detyra nga Senati i Illinois në vitin 2009 për shkelje, duke përfshirë abuzimin e pushtetit.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]