Jump to content

Shpata e gjatë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shpata e gjatë

Shpatë e gjatë është një lloj shpate evropiane që karakterizohet se ka një gropë kryqëzore me një dorezë për përdorim të dyfishtë (rreth 16 deri në 28 cm), një teh të drejtpërdrejtë me dy tehe rreth 85 deri 110 cm, dhe peshon afërsisht 1 deri 1.5 kg.

Lloji i "shpatës së gjatë" ekziston në një vazhdim morfologjik me shpatën mesjetare kalorëse dhe Zweihänder të epokës së Rilindjes. Ajo ishte e përhapur gjatë periudhës së vonëshme mesjetare dhe të Rilindjes (afërsisht 1350-1550), me përdorim të hershëm dhe të vonëshme duke arritur në shekujt e 13-të dhe 17-të.

Fjala "shpatë e gjatë" i referohet shpatave të epokës së bronzit, shpatave të invazioneve barbare dhe shpatave të Vikingëve, si dhe shpata e duelimit të hershëm modern.