Shpella e Vanistrës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Shpella e Vanistrës gjendet në rrethin e Gjirokastrës, në këmbët e Malit të Gjerë pranë fshatit me të njejtin emër. Shpella ka gjatësinë 113 m dhe gjerësinë nga 5 deri në 20 m. Dyshemeja ndodhet nën nivelin e hyrjes. Pjesa më e madhe e shpellës është e mbushur me ujë, që formon një liqen të përhershëm me thellësi 30-40 m. Gjatë periudhës së lagët të vitit tërë fundi i shpellës zihet nga ujërat nëntokësore dhe në dimër niveli i ujit ngrihet aq shumë sa që derdhet me rrjedhje të lirë nga gryka e shpellës. Uji i kësaj shpelle shfrytëzohet për të ujitur një pjesë të fushës së Dropullit. Është një ndër shpellat më të mëdha karstike të vendit

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]