Jump to content

Shqiponja Bishtpykë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shqiponja Bishtpykë

Kjo Shqiponjë jeton në Australi, Tasmani, dhe në jugun e Zelandes së Re por si mysafir. Në kontinentin e Australisë kjo është lloji më i madh i Shqiponjave, por është edhe një ndër Shqiponjat më të mëdha në botë.

Shqiponja Bishtpykë në fluturim - mund të dallohet mirë bishti në formë pyke

Femra me peshë prej 3 deri në 5.3 kg është më e madhe sesa mashkulli që shkon prej 2 deri në 4 kg. Gjatësia e kësaj Shqiponje sillet prej 80 deri 104 cm, kurse gjatësia e krahëve prej 182 deri 232 cm. Individëd më të rinj ngjyrën e trupit e kanë më të qelët, një ngjyrë kafe e mesme, kur të rriten kjo ngjyrë errësohet dhe bëhet një ngjyrë gati e zezë kafe. Femrat e rritura ngjyrat e pendlave i kanë më të zbehta sesa meshkujt. Bishti i tyre në formë pyke i bënë shumë lehtë të dallohen nga Shqiponjat e tjera të Gjinisë Aquila.

Portret i Shqiponjes Bishtpykë
Aquila audax
  • ^ Brooker, M.G.; Ridpath, M.G. (1980). "The Diet of the Wedge-Tailed Eagle, Aquila Audax, in Western Australia". Australian Wildlife Research 7: 433–452. doi:10.1071/WR9800433.
  • ^ Beattie), William A. (1990). Beef Cattle Breeding & Management. Popular Books. ISBN 0-7301-0040-5.
  • ^ "Aquila audax fleayi — Wedge-tailed Eagle (Tasmanian)". Australian Government. http://www.deh.gov.au/cgi-bin/sprat/public/publicspecies.pl?taxon_id=64435 Arkivuar 3 shkurt 2019 tek Wayback Machine. Retrieved Jua,25.2009.
  • BirdLife International (2004). Aquila audax. 2006. IUCN Red List of Threatened Species. IUCN 2006. www.iucnredlist.org. Retrieved on 12 May 2006. Database entry includes justification for why this species is of least concern.