Shtypi i thellë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Shtypi i thellë hynë në teknikat themelore të shtypit. Karakterizohet me formë të shtypit në të cilën elementet e shtypit janë të thelluara kurse sipërfaqet e lira të lartësuara. Në bazë të punimit të formës së shtypit teknika e shtypit të thellë klasifikohet në bakërshtyp dhe shtyp i çeliktë. Kopja e shtypit e cila është e shtypur në teknikën e shtypit të thellë dallohet menjëherë nga teknikat tjera të shtypit. Nëse e rrisim me smadhues një shkronjë nga kopja e shtypur do ta shofim se viat e jashtme të shkronjës nuk e kanë formën e drejtë por të vrazhdë. Dallimi tjetër është te reprodukimi i origjinaleve me tone të ndryshme, ku në kopje të shtypit vendosen edhe sasi të ndryshme të ngjyrës.