Sigilografia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Letra të vulosura me dyll në një pikturë nga Cornelis Norbertus Gysbrechts, 1675

Sigilografia, e njohur edhe me emrin e saj me origjinë greke, sfragistika, është disiplinë studimore e cila merret me studimin e vulave dhe vulosjeve me dyll, plumb, argjilë si dhe vulat e tjera të përdorura për të vërtetuar dokumentet arkivore. Ajo hulumton jo vetëm aspektet e dizajnit artistik dhe prodhimin e vulave (si matricat ashtu edhe përshtypjet), por gjithashtu merr parasysh kontekstet ligjore, administrative dhe sociale në të cilat ato janë përdorur. Ajo ka lidhje me diplomatikën, heraldikën, historinë shoqërore dhe historinë e artit, dhe vlerësohet si njëra nga shkencat ndihmëse të historisë.

Antikuarët si Thomas Elmham dhe John Rous filluan të regjistrojnë dhe të diskutojnë për përdorimin historik të vulave në shekullin XV. Në shekujt XVI dhe XVII punimi i vulave u bë një veprimtari antikuariane mjaft e përhapur. Studentë dhe koleksionistë të hershëm të shquar ishin edhe Robert Glover, John Dee, Sir Robert Cotton dhe Nicolas-Claude de Peiresc . [1] [2] [3] [4]

Etimologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fjala sigillography rrjedh nga fjala latine sigillum, që do të thotë "vulë", dhe prapashtesa greke γραφή, që do të thotë "përshkrim". Termi është shpikur në mënyrë efektive (si fjalë italiane, sigillografia ) nga Anton Stefano Cartari në vitin 1682. [5] Termi alternativ, sfragistikë, rrjedh nga fjala greke σϕρᾱγίς, që do të thotë "vulë".

Kultura popullore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sigilografia paraqitet në komplotin e Skeptrit të Mbretit Otokar (1939/1947), një nga Aventurat e Tintin. Tintin shoqëron profesorin Alembick, një sigillograf, në një udhëtim kërkimor në kombin ballkanik Syldavia, vetëm për t'u futur në një komplot për të zhveshur Mbretin.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Harris, Oliver D. (2019). "Fragments of the past: the early antiquarian perception and study of seals in England". përmbledhur nga Whatley, Laura (red.). A Companion to Seals in the Middle Ages (në anglisht). Leiden: Brill. fq. 129–54. ISBN 978-90-04-38064-6.
  2. ^ Harvey, P. D. A.; McGuinness, Andrew (1996). A Guide to British Medieval Seals (në anglisht). London: British Library and Public Record Office. fq. 22–26. ISBN 0-7123-0410-X.
  3. ^ New, Elizabeth (2010). Seals and Sealing Practices. Archives and the User (në anglisht). Vëll. 11. London: British Records Association. fq. 29–32. ISBN 978-0-900222-15-3.
  4. ^ Bascapé, Giacomo C. (1969). "Storia della sigillografia". përmbledhur nga Bascapé, Giacomo C. (red.). Sigillografia: il sigillo nella diplomatica, nel diritto, nella storia, nell'arte (në italisht). Vëll. 1. (Milan: Antonino Giuffré. fq. 35–51.
  5. ^ Sandri, Leopoldo (1955). "La 'Sigillografia Universale' di Anton Stefano Cartari: contributo agli studi di sigillografia nel sec. XVII". Rassegna degli Archivi di Stato (në italisht). 15: 141–88.