Jump to content

Diplomatika

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Faqja e parë e veprës De Re Diplomatica e Jean Mabillon (1681)

Diplomatika [1] [2] është një disiplinë studimore e përqendruar në analizën kritike të dokumenteve : veçanërisht, dokumentet historike . Ajo përqendrohet në konventat, protokollet dhe formulat që janë përdorur nga krijuesit e dokumenteve, duke i përdor këto për të rritur të kuptuarit e proceseve të krijimit të dokumenteve, transmetimit të informacionit dhe marrëdhënieve midis fakteve që dokumentet supozojnë t’i regjistrojnë.

Disiplina fillimisht u zhvillua si një mjet për studimin dhe përcaktimin e origjinalitetit të kartave zyrtare dhe diplomave të lëshuara nga kancelaritë mbretërore dhe papale. Më vonë u vlerësua që shumë nga të njëjtat parime themelore mund të zbatohen për lloje të tjera të dokumenteve zyrtare dhe instrumenteve ligjore, për dokumente jo zyrtare, siç janë letrat private, dhe, së fundmi, në metadata të regjistrave elektronikë.

Diplomatika është një nga shkencat ndihmëse të historisë. Nuk duhet të ngatërrohet me simotrën e saj, disiplinën e paleografisë. [3] Në fakt, teknikat e saj kanë më shumë të përbashkëta me ato të disiplinave letrare të kritikës tekstuale dhe kritikës historike.

Fjala diplomatikë u krijua për herë të parë nga murgu Benedikti Jean Mabillon, i cili në vitin 1681 botoi traktatin e tij, De re diplomatica ( Latinisht : afërsisht, "Studimi i dokumenteve"). Nga aty, fjala hyri në gjuhën frënge si diplomatik, dhe pastaj në anglisht si diplomatika ose diplomatike .

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Brooke, Christopher N. L. (1970). "The teaching of Diplomatic". Journal of the Society of Archivists (në anglisht). 4: 1–9. doi:10.1080/00379817009513930.
  2. ^ Beal, Peter (2008). A Dictionary of English Manuscript Terminology, 1450–2000 (në anglisht). Oxford: Oxford University Press. fq. 121.
  3. ^ Duranti, Luciana (1989). "Diplomatics: New uses for an Old Science". Archivaria (në anglisht). 28: 7–27 (12).