Jump to content

Siguria rrugore në Kosovë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pamje rrugore

Siguria rrugore në Kosove i referohet metodave dhe masave të marrura per parandalimin e fatalitëtëve apo lendimeve serioze. Në keto masa dhe metoda perfshihen rruget e sigurta, ndergjegjesimi dhe informimi i perdoruesve të rruges dhe publikut si dhe ndeshkimin i shkelesve të ligjit.

Të gjithe qytëtaret e Kosoves janë perdorues të rruges si në rolin e drejtuesit të automjetit, kembesorit, biçiklistit apo të pasagjerit, prandaj siguria rrugore fillon nga ata.

Shkaqet e aksidenteve rrugore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Aksident rrugor

Drejtimi nën ndikimin e alkoolit/droges, tejkalim i shpejtësisë së kufizuar, manipulimi i pasigurt me automjet (pakujdesia), mos respektimi i përparsisë së kalimit, parking i pa rregullt, dalja/hyrja nga parkingu, radhitje e pa rregullt-ndrrimi i shiritave, anashkalim/ tejkalim i pa rregullt, mos respektimi i shenjave të komunikacionit, gjendja shendetsore - (semundja-lodhja), ngasja e automjetit në anën e gabuar, dalja nga rruga mbingarkesa-ngarkesa e pa rregullt në automjet, mos mbajtja e distances, ngadalsimi-frenimi i vrullshëm, kthim-rrotullimi levizja mbrapa, kyqje e pasigurt në rruge, kalimi i rruges në vendkalim per këmbësor, mos posedimi i patent shoferit etj.[1]

Shemsedin Hajdari, ekspert i sigurisë tha se një prej shkaktareve të këtyre tragjedive është edukata në familje dhe çdo vozitës në komunikacion duhet të ketë njohuri të shenjave të komunikacionit. Po ashtu, tejkalimi i shpejtësisë është një prej shkaqeve kryesore. Më tej, ai thekson se shkak tjetër mund të jetë edhe infrastruktura, gjithashtu gjendja e automjetit të ngasësve. Ndërsa sipas ekspertit të komunikacionit, Nol Dedaj, duhet krijuar institucione për analizimin e aksidenteve dhe përcaktimin e masave për parandalimin e aksidenteve. Gjithashtu, ai shtoi se shkaqet kryesisht janë kushtet atmosferike, rruga, gjendja teknike e automjeteve dhe shpejtësia e tejkaluar.[2]

Statistikat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 2016 kemi pasur rritje të numrit të aksidenteve për 8.72%, ndërsa numri i të aksidentuarve me fatalitet është rritur këtë vit për 1.57%. Krahasuar me vendet e rajonit, kjo përqindje në vendin tonë për 1 milionë banorë është 6.8%, është më mirë se vendet tjera dhe kjo përqindje është më e vogël, por duhet punuar maksimalisht që të rritet siguria rrugore. Kjo përqindje në Serbi është 7.7%, Maqedonia me 9.4%, Mali i Zi me 11.9%, Shqipëria me 15.1%, ndërsa Bosnja dhe Hercegovina me 17.7%. Ndërsa, nëse këto të dhëna krahasohen me shtetet e Bashkimit Evropian, Kosova eshte më mirë se sa Kroacia, Lituania, Bullgaria etj.[3]

Aksidentet me dëme materiale Aksidentet me lëndime Aksidentet me persona të vdekur Personat e vdekur Personat e lënduar
2004 5,097 1,326 141 170 2,053
2005 10,963 2,506 145 155 4,206
2006 11,436 3,013 156 178 4,789
2007 12,987 3,901 127 139 6,264
2008 11,313 3,850 118 133 6,427
2009 14,330 4,730 152 176 7,984
2010 12,594 4,327 158 175 7,731
2011 18,888 4,490 130 157 8,321
2012 19756 4555 116 121 8561
2013 13878 4960 104 119 9817
2014 10333 4876 111 127 9713

Gjendja në komunikacionin rrugor gjatë periudhës së regjistruar 2004 deri 2014 flet për rritje të ndjeshme të aksidenteve dhe të numrit të personave të lënduar. Numri i personave të vdekur për një aksident ka ndryshuar gjatë 11 viteve të fundit, duke shënuar shkallë të madhe të ngritjes.[1]

Shoferë Pasagjerë Këmbësorë Biçiklistë Motorçiklistë
42 39 44 6 6

Në vitin 2016 kanë vdekur 110 persona gjatë aksidenteve rrugore, kurse në vitin 2017 kanë vdekur 137 që do të thotë numri I fatalitetit është rritur për 23% . Prej 44 kembesoreve, 26 ishin femije (15 me shume se ne vitin 2016).[4]

Masat penale për shkeljen e rregullave të komunikacionit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjobat: Tejkalimi i shpejtesise brenda zones urbane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Mbi 50km/h denohet me 300-900€ ose/dhe ndalim i drejtimit te automjetit per 1 vit.
 • Prej 30-50km/h denohet me 200-600€ ose/dhe ndalim i drejtimit te automjetit per 6-12 muaj.
 • Prej 20-30km/h denohet me 60€.
 • Prej 10-20km/h denohet me 40€.
 • Prej 5-10km/h denohet me 20€.

Gjobat: Tejkalimi i shpejtesise jashte zones urbane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Mbi 50km/h denohet me 200-600€ ose/dhe ndalim drejtimit te automjetit per 3 muaj.
 • Prej 30-50km/h denohet me 100-300€.
 • Prej 20-30km/h denohet me 40€.
 • Prej 10-20km/h denohet me 20€.[4]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b "Strategjia e Sigurisë Rrugore dhe Plani i Veprimit" (PDF). Ministria e Infrastrukturës. 9 korrik 2015. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 29 tetor 2019. Marrë më 11 nëntor 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Murtezaj, Xheneta (9 korrik 2018). "Ekspertët flasin për shkaqet e aksidenteve në rrugë". kallxo.com. Arkivuar nga origjinali më 22 janar 2020. Marrë më 11 nëntor 2018. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "Numri i aksidenteve rrugore në Kosovë, brengosës". zeri.info. 31 mars 2016. Marrë më 11 nëntor 2018. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ a b [www.kosovopolice.com/repository/docs/SHQIP_FINAL.pdf "Për një vit më të sigurt në trafik"] (PDF). Kosovo Police. Marrë më 2018-11-11. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Shiko vlerën e |url= (Ndihmë!)