Jump to content

Simplon (Qafë malore)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Simplon(Qafë malore) (2008 m) është një qafë e lartë malore ndërmejt Alpeve Penine dhe Leponte në Zvicër. Kjo qafë malore lidh qytetin Brig në kantonin Valais me Domodossola në rajonin Piemonte të Italisë. Vet kjo qafë malore dhe fshatrat aty pranë, Gondo janë në territorin e Zvicrës. Tuneli Simplon në fillim të shekullit 20 është ndërtuar për të mundësuar zhvillimin e komunikacionit hekurudhor në mes të këyre dy shteteve. Në afërsi ëshët liqeni Rotelsee në një lartësi mbidetare prej 2028m