Sindromi mashtrues

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Sindromi mashtrues, e njohur gjithashtu si fenomeni mashtrues ose mashtrimi (anglisht: Impostor syndrome) është një dukuri psikologjike në të cilën njerëzit dyshojnë në aftësitë, talentet ose arritjet e tyre dhe kanë një frikë të brendshme të vazhdueshme për t'u ekspozuar si mashtrime. Pavarësisht dëshmive të jashtme të kompetencës së tyre, ata që e përjetojnë këtë fenomen nuk besojnë se e meritojnë suksesin apo fatin e tyre. Ata mund t'ia atribuojnë gabimisht efektit Matthew ose efektit Dunning-Kruger, ose mund të mendojnë se po mashtrojnë të tjerët sepse ndihen sikur nuk janë aq inteligjentë sa e paraqesin veten e tyre nga jashtë. Sindroma impostor mund të rrjedhë dhe të rezultojë në marrëdhënie të tendosura personale dhe mund të pengojë individët të arrijnë potencialin e tyre të plotë në fushat e tyre të interesit.

Kur sindroma mashtruese u konceptua për herë të parë, ajo u pa si një fenomen që ishte i zakonshëm në mesin e grave me arritje të larta. Hulumtimet e mëtejshme kanë treguar se ajo prek si burrat ashtu edhe gratë, në kuptimin kolektiv që proporcioni i prekur është pak a shumë i shpërndarë në mënyrë të barabartë midis gjinive. Individët me sindromën mashtruese shpesh kanë probleme përkatëse të shëndetit mendor, të cilat mund të trajtohen me ndërhyrje psikologjike, megjithëse fenomeni nuk është një çrregullim mendor formal.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]