Sistemi zgjedhor Islam

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Sistemi zgjedhor në Islam nga autori prof. Jusuf Zimeri është një libërth i cili ngçrthen në vete një sër argumentesh që vërtetojnë se shoqëria islame kudoqë që të jetë patjetër duhet të ketë edhe përfaqësuesin e tyre juridik i zgjedhur nga vetë muslimanët.

Ky libër kosiderohet nga punimet e para të kësaj natyre në gjuhën shqipe. Në te sqarohen kushtet që duhet plotësuar përfaqësuesi i muslimanëve gjegjësisht krytari i tyre. Poashtu edhe zgjedhësit duhet plotësuar disa kritere, andaj jo rastësisht shpjegohet se trupi votues i kryetarit të muslimanëve zgjedhet nga kuvendi konsultativ të cilët duhet të jenë të vetëdijshëm për rolin, rëndësinë dhe punën të cilën duhet kryer udhëheqësi islam, andaj edhe komfor kësaj duhet të zgjedhet.

Gjithashtu në këtë libër flitet edhe për përkrahjen e pa rezervë që duhet dhënë udhëheqësit islam, sepse padëgjueshmëria apo dalja nga sistemi islam konsiderohet si veprim penal. E gjithë kjo vehet në konsideratë nëse udhëheqësi islam është i drejtë, e në të kundërtën kuvendi konsultativ obligohet me shkarkim të tij.

Në fund kjo libër fletë edhe për ygjedhjen e katër hulefai rashidinëve duke filluar nga ebu Bekri, Omeri, Othmani dhe Aliu r.a.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]