Skënderbeu Cërnojeviq

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Stanisha "Stanko" Crnojeviq (serbisht: Станиша "Станко" Црнојевић; 1457-1528) ishte një anëtar i familjes fisnike Crnojeviq e cila kishte nën Zotërim rajonin e Zetës; Stanko ishte trashëgimtar i Ivanit I Crnojeviq, i cili sundoi nga viti 1465 deri në vitin 1490. Në vitin 1485 babai i tij e dërgoi atë tek Sulltani për të garantuar besnikërinë e tij, si një vasal. Stanko u konvertuar në fenë Islame dhe mori emrin Skender, prandaj ai është i njohur edhe si Skënderbeu Crnojeviq, dhe u bë Sanxhakbe Osman i Sanxhakut të Malit të Zi në periudhën 1514-1528. Ai përmendet edhe në poezinë epike të Malit të Zi e ku ndonjëherë quhet Maksim. [1] [2] [3]

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Denkschriften, p. 46
  2. ^ Fine 1994, p. 648
  3. ^ Šekularac, p. 99