Jump to content

Sllepça

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Sllepçë)
Sllepça
Fshat


Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 1961 Slepce ka 1.099 banorë në vitin 1994 të zbresë në 791, dhe në bazë të regjistrimit të vitit 2002 fshati ka 719 banorë, prej të cilëve 718 janë shpallur thjesht si maqedonasit dhe si një serb. vendin e Slepce është 24,5 km 2, nga të cilat pyjeve zë një sipërfaqe prej 1737 ha ose më të madhe të tokës, toka bujqesore zënë 365 ha dhe 367 ha kullota.


Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në shekullin e 19 Slepce tërësisht fshatin bullgar Kaza Manastir, Demir Hisar Nahiya Perandorisë Osmane. Në shifrat e Kulturës, Manastirit dhe Salonika, Konstandinopojës marte marte lëshuar në vitin 1878 dhe pasqyron statistikat e popullsisë mashkullore e 1873, të referuara si Slepce tha në Prilep me 38 familje dhe 200 banorët e bullgarëve. [1] Sipas statistikave Lidhje e jashtme (Maqedoni.Të Kulturës dhe Sporteve) nga 1900 etj pche oktal ka 570 banorë, të gjithë të krishterët maqedonas. [2] popullsisë së përgjithshme të fshatit ishte nën sundimin e Exarchate bullgare. Pas të dhënave të sekretarit të Dimitar egzarhijata Mishev ( "La Macédoine et sa Popullsia Chrétienne") në vitin 1905 në 800 bullgarët Slepce egzarhisti dhe punën e shkollave bullgare. [3] Fshat Slepce dhe shumë fshatra të tjera në Demir Hisar dëmtuar rëndë nga e emigracionit në drejtim të Amerikës dhe Bullgarisë. Veçanërisht i madh emigrimi valët e Demir Hisarit ka shtypjen e kryengritjes së Ilindenit, sepse lufta rajon është razigravat dramatike mes bendit dhe VMORO ushtrisë osmane.