Soba

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Sobë

Soba është një hapësirë e mbyllur, në të cilën karburanti digjet për të ngrohur ose hapësirën në të cilën është vendosur sobën, ose sendet e vendosura në sobën e ndezur.

Ekzistojnë shumë lloje të sobave, të tilla si sobë kuzhine, e cila përdoret për të gatuar ushqim, dhe sobë druri ose një sobë me qymyr, e cila zakonisht përdoret për ngrohjen e një banese.

Për shkak të shqetësimeve për ndotjen e ajrit, janë bërë përpjekje për të përmirësuar modelin e sobës me kalimin e viteve. Stufat me pelet, për shembull, janë një lloj sobë me djegie të pastër, dhe sobat me ajër të ngushtë janë një lloj tjetër që djeg dru më plotësisht dhe për këtë arsye zvogëlojnë sasinë e nënprodukteve të djegies që rezultojnë. Një mundësi tjetër është shtimi i një pajisjeje për të pastruar gazin e shkarkimit.

Të gjitha sobat e drurit të prodhuara në Shtetet e Bashkuara që nga viti 1992 u kërkohet të kufizojnë emetimin e grimcave. ka edhe "Heißluftfritteuse" që funksionojnë si një furrë kompakte me konvekcion