Jump to content

Sonari

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Sonari (navigimi me zë dhe shtrirja ose navigimi dhe rankimi i zërit) është një teknikë që përdor përhapjen e tingullit (zakonisht nën ujë, si në lundrimin në nëndetëse) për të lundruar, matur distancat (vargimi), komunikuar ose zbuluar objekte në ose nën sipërfaqen e ujit. , si anijet e tjera.

"Sonar" mund t'i referohet një prej dy llojeve të teknologjisë: sonar pasiv do të thotë të dëgjosh zërin e bërë nga anijet; Sonar aktiv nënkupton lëshimin e pulseve të tingujve dhe dëgjimin e jehonës. Sonar mund të përdoret si një mjet për vendndodhjen akustike dhe për matjen e karakteristikave të jehonës së "shënjestrave" në ujë. Vendndodhja akustike në ajër është përdorur para prezantimit të radarit. Sonar mund të përdoret gjithashtu për navigimin e robotëve dhe SODAR (një sonar në ajër me pamje lart) përdoret për hetime atmosferike. Termi sonar përdoret gjithashtu për pajisjet e përdorura për të gjeneruar dhe marrë tingullin. Frekuencat akustike të përdorura në sistemet sonar ndryshojnë nga shumë të ulëta (infrasonike) në jashtëzakonisht të larta (tejzanor). Studimi i tingullit nënujor njihet si akustika nënujore ose hidroakustika.

Përdorimi i parë i regjistruar i teknikës ishte në vitin 1490 nga Leonardo da Vinci, i cili përdori një tub të futur në ujë për të zbuluar enët me vesh. Ai u zhvillua gjatë Luftës së Parë Botërore për të kundërshtuar kërcënimin në rritje të luftës nëndetëse, me një sistem sonar pasiv operacional në përdorim deri në vitin 1918. Sistemet moderne të sonareve aktive përdorin një dhënës akustik për të gjeneruar një valë zanore e cila reflektohet nga objektet e synuara.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]