Ndryshimi mes inspektimeve të "Vllehët"

Jump to navigation Jump to search
2.012 bytes added ,  5 vjet më parë
v
U kthyen ndryshimet e 37.25.86.48 (diskutimet) në versionin e fundit nga Edvini.
(Fahte gishtin nbith)
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
v (U kthyen ndryshimet e 37.25.86.48 (diskutimet) në versionin e fundit nga Edvini.)
Disa intelektuale te paket arumune si Petro Vullkani menduan se krijimi i nje shteti shqiptaro-arumun mund t'i mbronte nga asimilimi sllav ose grek, por as ky mendim nuk u perhap e nuk u pervetesua si duhej. Abdyl Frasheri propozoi krijimin e nje shteti arumun ne malet e Pindit ku kishte mjaft arumune dhe ku mund te mblidheshin arumunet e shperndare ne Ballkanin Jugor. Me kete propozim ai mendonte te krijonte nje shtet te pavarur midis Greqise dhe Shqipërise, per te ndaluar synimet grabitqare te Greqise ndaj territoreve shqiptare, por greket e sabotuan kete ide.
 
==Territoret ku banojnë==
Fajte gishtin nbith
Vllehët banojnë kryesisht në [[Shqipëri]], [[Greqi]], [[Maqedoni]], [[Serbi]] dhe [[Rumani]]. Më parë vllehët banonin dhe në Kosovë e Shqipërinë e veriut, por sot shumica jane asimiluar ose kanë emigruar. [[Edit Durham]] në librin e saj "High Albania", përshkruan se në [[Prizren]] kishte 180 shtëpi vllahe në 1909-ën. Në librin e saj ajo tregon se vllehët në Kosovë jetonin dhe në [[Prishtinë]] e [[Mitrovicë]]. Edit në veprën e saj, tregon se në atë vit, çereku i 2500 shtëpive në Prishtinë ishin ortodokse, dhe shumica e ortodoksëve ishin vllehë. Ajo shton se vllehët dhe shqiptaret takoheshin si vëllezër, dhe Marko, udhërrëfyesi i saj shqiptar, ishte i kënaqur të ishte në shtëpinë e një vllahu. Ajo dëgjon pohime si:
"Vllehët, kanë gjak të ëmbël"-thoshte Marko; "Jo si sllavët". "Vllehët janë si ne"--;i thotë një shqiptar tjetër Edit Durhamit, "nje shqiptar e jep vajzën te një vllah, por jo te një sllav".<ref>[http://digital.library.upenn.edu/women/durham/albania/albania.html#X High Albania<!-- Roboti gjeneroi titull për referencën -->]</ref>
 
Disa studies thonë se vllehët në Kosovë nuk ekzistojnë më dhe sa ata u asimiluan nga komuniteti serb. <ref>http://books.google.ee/books?id=GCRjKdrmqqEC&pg=PA194&lpg=PA194&dq=vlachs+in+Kosovo&source=bl&ots=_01OhxVBU-&sig=NXgOzYSKjfqbIIT9XUle076zOBY&hl=en&ei=OU-UTr7bFu6N4gTK7bWqCA&sa=X&oi=book_result&ct=result&redir_esc=y#v=onepage&q=vlachs%20in%20Kosovo&f=false</ref> Vllehët u asimiluan, duke u bërë pjesë e komunitetit serb në shumë raste, por mbiemrat e Kosovës tregojne se disa u bënë dhe shqiptarë, si mbiemri ''Vlasi'', i cili është termi me të cilin sllavët i thërrisnin vllehët.
 
Shumica e vllehëve në Shqipëri sot jetojnë në zonat jugore të Shqipërisë, si në rrethet e Fierit, Vlorës, Korçës, Pogradecit, Elbasanit, Përmetit. Shumë nga vllehët e Maqedonisë dhe Greqisë kanë prejardhje nga zona e Korçës dhe Voskopojës në Shqipëri.
 
==Hipoteza për prejardhjen dhe gjenetikën==

Menyja e navigimit