Ndryshimi mes inspektimeve të "Bernhard Riemann"

Jump to navigation Jump to search
==Veprimtaria==
 
Veprat e publikuara të Riemannit janë kërkime të cilat e kombinonëkombinojnë analizën dhe gjeometrinë. Ai krijoi degë të reja shkencore siç janë [[Gjeometria e Riemannit]], [[Gjeometria algjebrike]] etj. Teoria e Riemannit për sipërfaqet u elaborua nga [[Felix Klein]] dhe pjesërisht nga [[Adolf Hurwitz]] pjesë e matematikës e cila është pjesë e bazave të [[Toplogjisë]], dhe [[Fizikës matematikore]].
 
Riemanni dha kontribut në [[Analizën reale]] ku e dha përkufizimin modern të integralit [[Integrali i Riemannit]] me ndihmën e shumave të Riemannit, Zhvilloi teorinë e serive trigonometrike të cilat nuk janë seri Fourier.
 
Kontributet në teorinë analitike të numrave në punimin e vetëm nga kjo teori ai e përkufizoi [[Riemann zeta function]] funksion ky që tregon rëndësinë e shpërndarjes së numrave të thjeshtë. Dha një seri hipotezash për vetitë e funksionit zeta njëra prej të cilave edhe sot është e pavërtetuar njëri nga shtatë [[Problemet e mileniumitMileniumit]] i njohur si [[Hipoteza e Riemannit]].
 
 

Menyja e navigimit