Ndryshimi mes inspektimeve të "Lufta e Dytë Ballkanike"

Jump to navigation Jump to search
Versioni i 12 Qershor 2008 00:42 pa vandalizëm.
(Versioni i 12 Qershor 2008 00:42 pa vandalizëm.)
'''Lufta e Dytë Ballkanike''' filloi kur [[Serbia dhe Mali i Zi|Serbia]], [[Greqia]] dhe [[Rumania]] patën mosmarrveshje me [[Bullgaria|Bullgarinë]] për ndarjen e rajonit pas pushtimit të përbashkët të [[Maqedonia|Maqedonisë]]. Më [[1 Qershor]] [[1913]], Serbia dhe Greqia bën aleancë kundër Bullgarisë gjë e cila çoi në fillimin e luftës mbrëmjen e 29/30 qershorit të vitit [[1913]] kur mbreti Ferdinand I Bullgarisë urdhëroi trupat e tij të sulmonin forcat grego-serbe në Maqedoni. Sidoqoftë bullgarët humbën, dhe mes palëve luftuese u nënshkrua një traktat paqeje ([[Traktati i Bukureshtit, 1913|Traktati i Bukureshtit]]) më [[10 Gusht]] të vitit [[1913]]. Nën kushtet e këtij traktati, Greqia dhe Serbia e ndanë pjesën më të madhe të Maqedonisë mes tyre, duke i lënë Bullgarisë vetëm një pjesë të vogël.
Luftrat Ballkanike Luftrat Ballkanike
 
== Burimi i të dhënave ==
Vende të tilla si: Greqia, Serbia, Rumania, Bullgaria dhe Mali i Zi, kishin krijuar shtetet e tyre dhe po kalonin në zhvillim me ritme më të shpejta të shoqërisë kapitaliste.
*[http://www.onwar.com onwar.com]
Perandoria Osmane vazhdonte të ruante sundimin në një pjesë të gadishullit, kryesisht në Shqipëri dhe në Maqedoni.
 
Për të luftuar Perandorinë Osmane, monarkitë ballkanike ndien nevojën e krijimit të një aleance ushtarake. Ato e kuptonin se asnjëra prej tyre nuk ishte në gjendje të zhvillonte e vetme një luftë të sukseshme kundër shtetit Osman.
== Shiko edhe këtë ==
Formimi i Aleancës ishte një gjë e vështirë pasi ndërmjet monarkive ballkanike kishte mosmarrëveshje të mëdha për qështjen e ndarjes së territoreve që do t’i shkëputeshin Perandorisë Osmane. Secila përpiqej të përfitonte sa më shumë territore nga copëtimi i Shqipërisë dhe Maqedonisë.
* [[Luftërat e Ballkanike]]
Aleanca Ballkanike u krijua ndërmjet disa marrëveshjeve dy palëshe nga Marsi në Shtator të vitit 1912. Në të u përcaktua edhe mënyra e ndarjes së pjesës më të madhe të Shqipërisë dhe të Maqedonisë midis tyre.
 
Në Aleancë morrën pjesë Serbia, Bullgaria, Greqia dhe Mali i Zi.
== Lidhje të jashtme ==
Lufta e I-rë Ballkanike filloi më 18 Tetor 1912 dhe përfundoi më 30 Maj 1913. Ushtritë e aleatëve patën epërsi të plotë numerikë dhe armatime ndaj ushtirsë Osmane dhe korrën fitore të mëdha e të shpejta ndaj saj. Në Tetor – Dhjetor 1912 aleatët Ballkanik pushtuan pjesën më të madhe të zotërimeve osmane në Ballkan, në përjashtim të Shkodrës, Janinës dhe Edrenës, të cilat kapituluan në Pranverën e vitit 1913. Në viset shqipate ato hasën në qëndresën e popullsisë vendase. Me 18 Nëntor 1912 u shpall Pavarësia e Shqipërisë, por Aleatët Ballkanik nuk e njohën atë. Në përfundim të luftës së I-rë Ballkanike Serbia, Greqia, Mali i Zi dhe Bullgaria u zgjeruan shumë në kurriz të Shqipërisë dhe Maqedonisë, andaj ajo luftë ishte pushtuese dhe aneksuse.
 
Pas përfundimit të operacioneve ushtarake në plan të parë doli problemi i ndarjes së territoreve që i’u shkëputën Perandorisë Osmane. Bullgaria kërkonte më shumë nga sa kishte pushtuar ushtarakisht, prandaj u hodh në luftë të re kundër ish aleatëve të vet, për t’i detyruar ata t’i lëshonin disa zona në Maqedoni. Filloi kështu lufta e II-të Ballkanike. Ajo zgjati nga 2 Qershori gjerë me 10 Gusht 1913 dhe u zhvilluan ndërmjet Bullgarisë nga njëra anë dhe forcave të bashkuara serbe, greke dhe malazeze. Kundër Bullgarisë dolën edhe Turqia e Rumania. Bullgaria pësoi disfatë të madhe dhe kërkoi paqe.
{{his-cung}}
Traktati i Paqes ndërmjet Bullgarisë dhe kundërshtarëve të saj u nënshkrua në Bukuresht më 13 Gusht 1913. Sipas traktatit Serbia, Greqia dhe Mali i Zi mbanin të gjitha territoret që kishin pushuar ushtarakisht, duke dyfishuar gati territoret e tyre.
 
Bullgaria lëshoi territore Rumanisë në veri dhe Turqisë në jug. Turqia i zgjeroi në mënyrë të kufizuar zotërimet e saja në Evropë.
[[Category:Luftëra]]
Një përfundim i tillë u luftrave ballkanike i thelloi më tej mosmarrëveshjet dhe kontraditat ndërmjet popujve të Ballkanit, gjë që do të pasqyrohej më pas në marrdhëniet e tyre. Post Clip On Your Blog!
< CHOOSE WHICH BLOG TO PUBLISH TO >Done!
 
[[ar:حرب البلقان الثانية]]

Menyja e navigimit