Lufta e Dytë Ballkanike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Lufta e Dytë Ballkanike filloi kur Serbia, Greqia dhe Rumania patën mosmarrveshje me Bullgarinë për ndarjen e rajonit pas pushtimit të përbashkët të Maqedonisë. Më 1 qershor 1913, Serbia dhe Greqia bën aleancë kundër Bullgarisë gjë e cila çoi në fillimin e luftës mbrëmjen e 29/30 qershorit të vitit 1913 kur mbreti Ferdinand I Bullgarisë urdhëroi trupat e tij të sulmonin forcat grego-serbe në Maqedoni. Sidoqoftë bullgarët humbën, dhe mes palëve luftuese u nënshkrua një traktat paqeje (Traktati i Bukureshtit) më 10 gusht të vitit 1913. Nën kushtet e këtij traktati, Greqia dhe Serbia e ndanë pjesën më të madhe të Maqedonisë mes tyre, duke i lënë Bullgarisë vetëm një pjesë të vogël.