Jump to content

Maqedonia (rajon)

Coordinates: 41°N 22°E / 41°N 22°E / 41; 22
Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Harta topografike e Maqedonisë.

Maqedonia është një rajon historik dhe gjeografik në gadishullin e Ballkanit në juglindje të Evropës. Kufinjtë e këtij rajoni kanë ndryshuar shumë me kalimin e kohës, dhe sot ky rajon është pjesë e gjashtë shteteve Ballkanike: Greqia, Maqedonia e Veriut, Bullgaria, Shqipëria, Serbia dhe Kosova. Ai përfshin një sipërfaqe prej rreth 67,000 square kilometres (25,869 sq mi) dhe një popullsi prej 4.76 milion banorë.

Vendbanimet më të vjetra që dihen datojnë prej afërsisht 9,000 vite. Prej nga mesi i shekullit të 4 p.e.s, Mbretëria e Maqedonit u bë fuqi dominuese e Gadishullit Ballkanik; që nga atëherë Maqedonia ka pasur një histori të larmishme.

Kufijtë dhe përkufizimet

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Kufijtë e Maqedonisë, sipas autorëve të ndryshëm (1843–1927)

Përkufizimi i Maqedonisë ka ndryshuar disa herë gjatë historisë.

Para zgjerimin e saj nën Filipi II, mbretëria e lashtë e Maqedonisë, sipas të cilës rajoni modern e mban emrin, shtrihet tërësisht në pjesët qendrore dhe perëndimore të provincës së tanishme greke të Maqedonisë [1]. Në shekullin e dytë Maqedonia përafërsisht përfshinte atë zonë që konsiderohet të jetë edhe sot, por rajonet veriore të Republikës së Maqedonisë të sotshme nuk janë identifikuar si pjesë e tokave të rajonit të Maqedonisë. Megjithatë, për arsye që janë ende të paqarta, gjatë njëmbëdhjetë shekujve të ardhshëm vendndodhja e Maqedonisë është ndryshuar në mënyrë të konsiderueshme. Provinca Romake e Maqedonisë përbëhej nga ajo që është sot Greqia Veriore dhe Qendrore, një pjesë e madhe e zonës gjeografike të Republikës së Maqedonisë të sotshme dhe juglindja e Shqipërisë.

Gjatë kohëve mesjetare dhe moderne, Maqedonia ka qenë e njohur si një rajon Ballkanik i banuar nga shqiptarët, grekët, vllahët, serbët, bullgarët, çifutët dhe turqit.[2] Sot, si një rajon kufitar ku takohem disa kultura shumë të ndryshme, Maqedonia ka një profil shumë të larmishëm demografik.

  1. ^ The Ancient Greeks: New Perspectives, Stephanie Lynn Budin, ABC-CLIO, 2004, ISBN 1-57607-814-0, p. 12.
  2. ^ "Macedonia Redux", Eugene N. Borza, The Eye Expanded: Life and the Arts in Greco-Roman Antiquity

Coordinates: 41°N 22°E / 41°N 22°E / 41; 2241°N 22°E / 41°N 22°E / 41; 22