Jump to content

Mbretëria e Malit të Zi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Mbretëria e Malit të Zi
Краљевина Црна Горa
Kraljevina Crna Gora
1910–1918
Himni: Ubavoj nam Crnoj Gori
Убавој нам Црној Гори
"Për Malin e Zi tonë të Bukur"
Mbretëria e Malit të Zi më 1914
Mbretëria e Malit të Zi më 1914
KryeqytetiCetinje (1910–1916)
Kryeqyteti në mërgimBordeaux
Neuilly-sur-Seine
Gjuhët e zakonshmeSerbisht
Besimi
Ortodoksia Lindore (zyrtare)[1]
Qeveria
Lloji i qeverisjesMonarkia kushtetuese unitare parlamentare
Mbreti 
• 1910–1918
Nikolla I
Kryeministri 
• 1910–1912 (i pari)
Lazar Tomanoviq
• 1917–1918 (i fundit)
Evgenije Popoviq
KuvendiKuvendi Popullor
Epoka historikeLufta e Parë Botërore
• Shpallja
28 August 1910
1912–1913
30 May 1913
1914–1918
20 korrik 1917
28 nëntor 1918
Ekonomia
MonedhaPerperi malazez
Të dhëna të tjera
Paraprirë nga
Pasuar nga
Principata e Malit të Zi
Mbretëria e Serbisë
Sot pjesë eMali i Zi
Serbia
Kosova
Harta e Ballkanit ; Mali i Zi është me ngjyrë të purpurt. - 1899
Shpallja e Mbretërisë së Malit të Zi, 28 gusht 1910

Mbretëria e Malit të Zi (Gjuha malazeze: Kraljevina Crna Gora) ishte një monarki në Evropën Juglindore, që përfshinte Malin e Zi të sotëm, gjatë periudhës së trazuar kohore në Gadishullin Ballkanik që çoi në dhe gjatë Luftës së Parë Botërore. Zyrtarisht ishte një monarki kushtetuese, por në praktikë absolutiste . Më 28 nëntor 1918, pas përfundimit të Luftës së Parë Botërore, me qeverinë malazeze ende në mërgim, Kuvendi i Podgoricës shpalli bashkimin me Mbretërinë e Serbisë, e cila vetë u shkri në Mbretërinë e Serbëve, Kroatëve dhe Sllovenëve tre ditë më vonë, më 1 dhjetor 1918. Ky bashkim me Serbinë do të zgjaste, përmes shteteve të ndryshme pasardhëse, për gati 88 vjet, derisa përfundimisht të përfundonte në vitin 2006.[2]

Princi Nikolla i Malit të Zi shpalli Mbretërinë e Malit të Zi në Cetinje më 28 gusht 1910, duke e ngritur vendin nga grada e Principatës. Mbreti Nikolla I kishte drejtuar vendin si Princ që nga viti 1860 dhe kishte iniciuar disa reforma modernizuese në fillim të shekullit XX, si futja e një kushtetute dhe një monedhe të re, perperin malazez .

Mali i Zi iu bashkua Luftës së Parë Ballkanike në vitin 1912, me shpresën për të fituar një pjesë në zonat e fundit të Rumelisë të kontrolluara nga osmanët. Mali i Zi bëri përfitime të mëtejshme territoriale duke ndarë Sanxhakun me Serbinë më 30 maj 1913. Por malazezëve iu desh të braktisnin qytetin e pushtuar rishtazi të Shkodrës (Skadar) në shtetin e ri të Shqipërisë në maj 1913, me insistimin e Fuqive të Mëdha. Esad Pasha bëri një marrëveshje për t'i dorëzuar qytetin malazezëve në këmbim që Mali i Zi të mbështeste pretendimet e tij në Shqipërinë e Mesme. Megjithatë, duke qenë se Shkodra dhe rrethinat kishin një shumicë të madhe shqiptare etnike, zona i kaloi shtetit të Shqipërisë. Kur shpërtheu Lufta e Dytë Ballkanike në qershor 1913, Serbia luftoi kundër Bullgarisë dhe Mbreti Nikolla qëndroi në anën e Serbisë.

Gjatë Luftës së Parë Botërore (1914–1918) Mali i Zi u bashkua me Antantën e Trefishtë, në përputhje me politikën pro-serbe të mbretit Nikolla. Prandaj, Austro-Hungaria pushtoi Malin e Zi nga 15 janari 1916 deri në tetor 1918.

Më 20 korrik 1917, nënshkrimi i Deklaratës së Korfuzit paralajmëroi bashkimin e Malit të Zi me Serbinë.[3] Më 26 nëntor 1918, Kuvendi i Podgoricës, një organ i zgjedhur që pretendonte se përfaqësonte popullin malazez, miratoi njëzëri një rezolutë që rrëzonte mbretin Nikolla I (i cili ishte ende në mërgim) dhe bashkonte Malin e Zi me Serbinë. Pas kësaj ngjarje Nikolla I, i cili më parë kishte mbështetur bashkimin me Serbinë në një shtet më të madh me dinastinë e tij që luante rolin kryesor, kaloi në promovimin e nacionalizmit malazez dhe kundërshtimin e bashkimit me Serbinë, një pozicion që ai e mbajti deri në vdekjen e tij në Francë në 1921.

Më 1 dhjetor 1918, Serbia dhe Mali i Zi së bashku formuan një pjesë të madhe të Mbretërisë së re të Serbëve, Kroatëve dhe Sllovenëve (Jugosllavi ).

Gjatë Luftës së Dytë Botërore, forcat pushtuese në Jugosllavi menduan ta kthenin qeverinë italiane të Malit të Zi në një mbretëri kukull, por asgjë nuk doli nga këto plane.[4]

Mbreti i Malit të Zi (1910-1918)

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kryeministrat (1910–1916)

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kryeministrat në mërgim (1916–1922)

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
  • Pavlovic, Srdja (2008). Balkan Anschluss: The Annexation of Montenegro and the Creation of the Common South Slavic State (në anglisht). Purdue University Press. ISBN 9781557534651.
  • Lua error te Moduli:Citation/CS1 te rreshti 1697: attempt to index field '?' (a nil value).
  1. ^ Kushtetuta e Principatës së Malit të Zi, 1905, neni 40, "Paragrafi 1: Feja shtetërore në Mal të Zi është ortodokse-lindore. Paragrafi 2: Kisha malazeze është autoqefale. është e pavarur nga çdo kishë tjetër, por ruan unitet dogmatik me kishën ekumenike ortodokse-lindore. Kisha Paragrafi 3: Të gjitha fetë e tjera të njohura janë të lira në Mal të Zi.[1]
  2. ^ Constitution of the Principality of Montenegro, 1905, Article 40, "Paragraph 1: State religion in Montenegro is Eastern-Orthodox. Paragraph 2: Montenegrin Church is Autocephalous. It is independent from any other Church, but maintains dogmatic unity with Eastern-Orthodox Ecumenical Church. Paragraph 3: All other recognized religions are free in Montenegro.[2] Arkivuar 27 tetor 2014 tek Wayback Machine
  3. ^ Pavlovic, Srdja (2008). Balkan Anschluss: The Annexation of Montenegro and the Creation of the Common South Slavic State (në anglisht). Purdue University Press. ISBN 9781557534651.
  4. ^ Lua error te Moduli:Citation/CS1 te rreshti 1697: attempt to index field '?' (a nil value).