Principata e Malit të Zi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Principata e Malit të Zi
Књажевина Црна Горa
Knjaževina Crna Gora
1852–1910
Flag of Principata e Malit të Zi
Lartë: Flamuri (1852–1905)
Poshtë: Flamuri (1905–1910)
Coat of arms e Principata e Malit të Zi
Stema
Himni: Për Malin e Zi tonë të Bukur
Principata e Malit të Zi më 1890.
Principata e Malit të Zi më 1890.
KryeqytetiCetinje
Gjuhët e zakonshmeSerbisht
Besimi
Shumica:
Krishterimi
Pakica:
Afetaria, Islami, Judaizmi
Qeveria
Lloji i qeverisjesMonarkia absolute unitare
Princi 
• 1852–1860 (i pari)
Danilo I
• 1860–1910 (i fundit)
Nikolla I
Kryeministri 
• 1879–1905 (i pari)
Božo Petrović-Njegoš
• 1907–1910 (i fundit)
Lazar Tomanoviq
KuvendiS'ka (sundimi me dekret) (deri më 1905)
Kuvendi Popullor (prej vitit 1905)
Historia 
13 mars 1852
1 maj 1858
18 korrik 1876
13 korrik 1878
19 dhjetor 1905
28 gusht 1910
Ekonomia
MonedhaKrone austro-hungareze
Perperi malazeze
Të dhëna të tjera
Paraprirë nga
Pasuar nga
Princi-peshkopata e Malit të Zi
Mbretëria e Malit të Zi
Sot pjesë eMali i Zi

Principata e Malit të Zi (serbisht: Књажевина Црна Горa, romanizuar: Knjaževina Crna Gora) ishte një principatëEvropën Juglindore që ekzistonte nga 13 mars 1852 deri më 28 gusht 1910. Më pas u shpall mbretëri nga Nikolla I, i cili më pas u bë Mbret i Malit të Zi.

Kryeqyteti ishte Cetinje dhe perperi malazez u përdor si monedhë shtetërore nga viti 1906. Territori korrespondonte me zonën qendrore të Malit të Zi të sotëm. Zyrtarisht ishte një monarki kushtetuese, por de facto ishte një monarki absolute.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mbretërimi i Danilo I[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Princi-peshkop Danilo I

Principata u formua më 13 mars 1852 kur Danilo I Petroviq-Njegosh, i njohur më parë si Vladika Danilo II, vendosi të hiqte dorë nga pozita e tij kishtare si princ-peshkop dhe u martua. Me shpalljen e kushtetutës së parë malazeze më 1855, e njohur si "Kodi i Danilos". Pas shekujsh sundimi teokratik, kjo e ktheu Malin e Zi në një principatë laike.

Voivodi i madh Mirko Petroviq, vëllai i madh i Danilo I, udhëhoqi një ushtri të fortë prej 7.500 vetash dhe fitoi një betejë vendimtare kundër turqve (ushtri prej 7.000 deri në 13.000) në Grahovac më 1 maj 1858. Forcat turke u shpartalluan. Kjo fitore i detyroi Fuqitë e Mëdha të demarkonin zyrtarisht kufijtë midis Malit të Zi dhe Turqisë Osmane, duke njohur de fakto pavarësinë shumëshekullore të Malit të Zi. Mali i Zi fitoi Grahovo, Rudine, Nikshiq, më shumë se gjysmën e Drobnjacit, Tushina, Uskoci, Lipovo, Vasojevići i Epërm dhe një pjesë e rajoneve fisnore Kuçi dhe Dodoshi.

Mbretërimi i Nikollës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas vrasjes së Danilos I më 13 gusht 1860, Nikolla I, nipi i Danilos, u bë sundimtari i ardhshëm i Malit të Zi. Nikolla dërgoi ndihmë për rebelët serbë në Kryengritjen e Hercegovinës (1875–78), dhe më pas udhëhoqi një luftë kundër osmanëve, luftën malazezo–osmane (1876–78). Përparimi i forcave ruse drejt Turqisë e detyroi Kostandinopojën të nënshkruante një traktat paqeje më 3 mars 1878, duke njohur pavarësinë e Malit të Zi, si dhe të Rumanisë dhe Serbisë, dhe gjithashtu rriti territorin e Malit të Zi nga 4,405 km2 në 9,475 km2. Mali i Zi fitoi gjithashtu qytetet Nikshiq, Koloshin, Shpuza, Podgorica, Zhabjak, Tivar, si dhe dalje në det. Ky ishte demarkacioni zyrtar i Fuqive të Mëdha midis Malit të Zi dhe Perandorisë Osmane, duke njohur de facto pavarësinë e Malit të Zi; Mali i Zi u njoh nga Perandoria Osmane me Traktatin e Berlinit (1878). Nën sundimin e Nikollës I, u vendosën marrëdhënie diplomatike me Perandorinë Osmane. Me përjashtim të përleshjeve të vogla kufitare, diplomacia solli afërsisht 30 vjet paqe midis dy shteteve deri në deponimin e Abdul Hamid II.

Aftësitë politike të Abdul Hamidit dhe Nikolla I luajtën një rol të madh në marrëdhëniet reciproke miqësore. Modernizimi i shtetit pasoi, duke kulmuar me draftin e një Kushtetute në 1905. Megjithatë, u shfaqën përçarje politike midis Partisë Popullore parlamentare që mbështeti procesin e demokratizimit dhe bashkimit me Serbinë dhe atyre të Partisë së Vërtetë Popullore që ishin suveriniste dhe mbretërore të Princit Nikolla dhe dinastia Petroviq-Njegosh.

Nëndarjet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Principata e Malit të Zi u nda në 10 ndarje administrative, të quajtura nahija (shumës nahije).