Jump to content

Dinastia Petroviq-Njegosh

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Stema e dinastisë Petroviq-Njegosh

Dinastia Petroviq-Njegosh (malazezisht: Petrović-Njegoš/Петровић-Његош) ishte dinastia sunduese e Malit të Zi prej 1696 deri më 1918. Mali i Zi ka gëzuar de facto pavarësi nga Perandoria Osmane që nga viti 1711, por do të njihet ndërkombtarisht si principatë vetëm më 1878.

Krerët e Dinastisë Petroviq-Njegosh (1696–sot)

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vlladikat e Malit të Zi (1696–1852)

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Princat e Malit të Zi (1852-1910)

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mbret i Malit të Zi (1910-1918)

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Linja e trashëgmisë pas mbretërimit (1918–sot)

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
  • Mbreti Nikolla I (1918–1921)
  • Princi Danilloja (1921)
  • Princi Mihaili (1921–1986)
  • Princi Nikolla (1986–sot, pretendenti aktual për fron)
    • Princi trashëgues Borisi (lindur më 1980), Vojvoda i Lartë i Grahovës dhe Zetës