Bregdeti i Malit të Zi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Plazhi i Mbretëreshës pranë Čanj, Komuna e Barit

Bregdeti i Malit të Zi (Gjuha malazeze: Црногорско приморје Crnogorsko primorje) është rajoni bregdetar i Malit të Zi që kufizohet me Detin Adriatik. [1] Bregdeti humbi nga kontrolli i Austrisë dhe Turqisë gjatë kolapsit të saj për shkak të pushtimit osman - por u rifitua në vitin 1878 (pjesa e pushtuar nga turqit) dhe 1918 (pjesa e pushtuar nga austriake) pas fitoreve serbo-malazeze në Luftën ruso-turk dhe Luftën e Parë Botërore. [2]

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kotorri është pjesë e Sitit të Trashëgimisë Botërore të quajtur Rajoni Natyror dhe Kulturo-Historik i Kotorrit .

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mesjeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rajoni ishte pjesë e Serbisë në mesjetë . Me rënien e Perandorisë Serbe, pjesa më e madhe e saj ishte më pas pjesë e Despotatit Serb . Zeta, në duart e Crnojeviqëve, humbi statusin e shtetit të pavarur, ndonëse vasal i Perandorisë Osmane, kur iu shtua territorit të Sanxhakut të Shkodrës në vitin 1499. [3] Në vitin 1514 ky territor u nda nga sanxhaku i Shkodrës dhe u krijua si sanxhak më vete i Malit të Zi, nën sundimin e Skenderbeg Crnojeviqit . Kur vdiq në vitin 1528, sanxhaku i Malit të Zi iu bashkua Sanxhakut të Shkodrës, si një njësi administrative unike me një shkallë të caktuar autonomie. [3] Republika e Venedikut ishte zgjeruar shumë me kalimin e viteve (shih Shqipëria Veneciane ).

Historia moderne[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pjesët më perëndimore të vijës bregdetare u pushtuan nga Franca Napoleonike në vitin 1810. Ajo u organizua në nëndelegacionin Cattaro të Provincave Ilire (1811). Në vitin 1815 të njëjtat pjesë u morën nga Monarkia e Habsburgëve dhe u organizuan në Mbretërinë e Dalmacisë.

Bashkitë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rajoni përfshin bashkitë ose komunat e mëposhtme:

Galeria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Encyclopedia Britannica 2021
  2. ^ Encyclopedia Britannica 1918
  3. ^ a b Ćorović, Vladimir (1933). Istorija Jugoslavije (në serbo-kroatisht). Beograd: Narodno Delo. Marrë më 27 prill 2011. Год. 1499. припојена је била Црна Гора скадарском санџакату. Али, год. 1514. одвојио је султан поново и поставио јој за управника, као санџак-бега, потурченог Станишу, односно Скендер-бега Црнојевића.