Krahinat Ilire

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Stema e Provincave ilire të Napoleonit (1809 - 1814)
Krahinat ilire
Harta e Gadishullit Apenin me provincat ilire në bregdetin Adriatik

Krahinat ilire ose Provincat ilire (kroatisht: Ilirske pokrajine, frëngjisht: Les Provinces Illyriennes) është nocion gjeografik për tokat kroate dhe sllovene nën sundimin francez në kohën e Napoleon Bonapartes, në periudhën mes viteve 1809 - 1814. Krahinat janë quajtur sipas emrit të popullsisë antike vendase ilire.

Nocioni i vjetër kroat për këto krahina është Slovinske drzhave. Francezët i themeluan këto krahina (provinca) më 14 tetor 1809 nga bashkimi i pjesës perëndimore të Korushkës, mandej nga krahinat e Kranjit dhe ato kroate në jugperëndim të lumit Sava, pastaj nga hapësirat përreth qyteteve të Goricës, Trieshtës dhe Rijekës, Gadishulli i Istrës, Dalmacisë dhe deri në Gjirin e Kotorrit. Krahinat ilire ishin të ndara në gjashtë njësi administrative:

 • Korushka (selia Lienz),
 • Istra (selia Trieste),
 • Kranjska (selia Ljubljana),
 • Kroacia Civile (selia Karlovac),
 • Kroacia Ushtarake (selia Senj),
 • Dubrovniku (selia Dubrovnik), dhe
 • Dalmacia (selia Zadar).

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Bundy, Frank J. (1988). The Administration of the Illyrian Provinces of the French Empire, 1809–1813 (në anglisht). Taylor & Francis. ISBN 0-8240-8032-7.
 • Bradshaw, Mary Eloise. (1928). The Napoleonic Influence on the Illyrian Provinces. University of Wisconsin--Madison Press. OCLC: 54803367.
 • Bradshaw, Mary Eloise. (1932) The Illyrian Provinces. University of Wisconsin--Madison Press. OCLC: 49491990 .
 • Alain Jejcic; Peter Vodopivec; Josip Vrandečić (2018). SPM (red.). Napoléon dans l'Adriatique : dictionnaire biographique des Provinces illyriennes (në frëngjisht). Vëll. 98. Paris: Kronos. ISBN 9782917232590. OCLC 1055827406.
 • F. Šanjek, red. (2010). Hrvati i Ilirske pokrajine (1809.–1813.) : Zbornik radova s Međunarodnoga znanstvenog skupa Hrvatske Akademije Znanosti i Umjetnosti prigodom dvjestote obljetnice proglašenja Ilirskih pokrajina (në kroatisht). Zagreb.{{cite book}}: Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)
 • Melitta Pivec Stele (1930). La vie économique des Provinces illyriennes(1809-1813): suivi d'une bibliographie critique (në frëngjisht). Paris.{{cite book}}: Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)
 • George J. Prpić (1964). French Rule in Croatia: 1806–1813 (në frëngjisht). fq. 221–276. {{cite book}}: Parametri |work= është injoruar (Ndihmë!)
 • Reinhard A. Stauber (2012). The Illyrian Provinces (në anglisht). Houndmills. fq. 241–253. {{cite book}}: Parametri |work= është injoruar (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)
 • Rok Stergar (2017). Nationswerdungsprozesse und neue Grenzen: Der Zusammenbruch der französischen Herrschaft in den Illyrischen Provinzen und ihre (Re-)Integration in das Kaisertum Österreich (në gjermanisht). Innsbruck. fq. 97–122. {{cite book}}: Parametri |work= është injoruar (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)
 • Janez Šumrada (1999). Državnopravni status Ilirskih provinc s kratkim pregledom upravne ureditve (në sllovenisht). Ljubljana. {{cite book}}: Parametri |work= është injoruar (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)
 • Ferdo Šišić, Hrvatska povijest, Austrijska i francuska dalmacija i Ilirija (1797.-1815.), Zagreb, 1913.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]