Jump to content

Gryka e Kotorrit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Herceg Novi
Zatoka Kotorska

Boka e Kotorit është gjiri më i madh i Detit Adriatik. Fillon me gjirin e Hercegovinës, i cili ngushtohet në ngushticën e Kumborit, dhe me këtë kalon në gjirin e Tivatit, e nëpër verigë hyn në gjirin e Kotorrit. Mendohet se në krijimin e gjirit të Kotorrit ka ndikuar erozioni fluvial, edhe atë në kohën e pleistocenit. Ky regjion karakterizohet dhe njihet si rajoni me të reshura mesatare vjetore më të mëdha në Evropë.

Shënimet morfometrike

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
  • Spërfaqja e përgj. 87,33 km2
  • Vëllimi i përgj. 2.412,306.000 km3
  • Thellësia max. 60 m
  • Thellësia mes. 27,3 m
  • Gjatësia 28,13 km
  • Gjatësia e vijës bregdetare 105,7 km
  • Përthyshmëria e bregdetit (K) 3,07
  • Gjerësia në hyrje 2,95 km

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]