Monarkia Hapsburge

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
QSicon in Arbeit.svg Ky artikull apo seksion është jo i plotë ose me cilësi të dobët. Mund të ndihmoni Wikipedian duke e përmirësuar!
Ky artikull duhet të përmirësuar në:  Pa referenca, Pa kategori, Pa lidhje interwiki, Nuk ka strukture te mirë --Liridon 16 Mars 2011 16:39 (CET)


Monarkia Hapsburge {shqiptim ne Gjermanisht Habsburger Monarchie} mbuluar territoret sunduar nga dega e vogël austriake të Shtëpisë së Habsburgëve (1278-1780), dhe më pas nga pasardhësi Shtëpia e Habsburgëve-Lorraine (nga 1780), midis 1526 dhe 1867/1918. Kapitali i Imperial ishte Vjenë, përveç 1583-1611, [2], kur ai u zhvendos në Pragë. monarki 1804-1867 zakonisht është e referuar si "Perandoria Austriake" dhe 1867-1918 si "Austro-Hungarisë". Habsburgermonarchie Habsburg Monarchy[1]

← 1526-1804 →

Flamuri Imperial Stema e Charles V Himn Asnjë Himni Imperial Gott Franz den Kaiser erhalte "Zoti Save Emperor Francis" E Monarkisë Habsburge në kulmin e saj nën Charles V në 1547. Capital Vjenë Pragë (1583-1611) Language (s), gjermanisht hungareze, rumune, kroate, çeke, sllovake, sllovene, spanjisht, italisht, polonisht, rusine Fe fe zyrtare: Katolicizëm Feve të njohura: Kalvinizëm, Lutheranism, Krishtërimi Ortodoks Qeveria e Monarkisë Perandor, King, Archduke &

 - 1526-1564 Ferdinand I (parë)
 - 1792-1804 Francis II (e fundit)

Moshë historike e Mesme epokë, Napoleoni Wars

 - Themeluar 1526
 - Shpallja e Perandorisë 1804

Sot pjesë e Austrisë

 Belgjikë
 Bosnja dhe Hercegovina
 Kroacia
 Republika Çeke
 Francë
 Gjermani
 Hungari
 Itali
 Luksemburg
 Holandë
 Poloni
 Rumani
 Serbia
 Sllovakia
 Sllovenia
 Spanjë
 Zvicra
 Ukrainë

← 1526-1804 →

Flamuri Imperial Stema e Charles V Himn Asnjë Himni Imperial Gott Franz den Kaiser erhalte "Zoti Save Emperor Francis" E Monarkisë Habsburge në kulmin e saj nën Charles V në 1547. Capital Vjenë Pragë (1583-1611) Language (s), gjermanisht hungareze, rumune, kroate, çeke, sllovake, sllovene, spanjisht, italisht, polonisht, rusine Fe fe zyrtare: Katolicizëm Feve të njohura: Kalvinizëm, Lutheranism, Krishtërimi Ortodoks Qeveria e Monarkisë Perandor, King, Archduke &

 - 1526-1564 Ferdinand I (parë)
 - 1792-1804 Francis II (e fundit)

Moshë historike e Mesme epokë, Napoleoni Wars

 - Themeluar 1526
 - Shpallja e Perandorisë 1804

Sot pjesë e Austrisë

 Belgjikë
 Bosnja dhe Hercegovina
 Kroacia
 Republika Çeke
 Francë
 Gjermani
 Hungari
 Itali
 Luksemburg
 Holandë
 Poloni
 Rumani
 Serbia
 Sllovakia
 Sllovenia
 Spanjë
 Zvicra
 Ukrainë

← 1526-1804 →

Flamuri Imperial Stema e Charles V Himn Asnjë Himni Imperial Gott Franz den Kaiser erhalte "Zoti Save Emperor Francis" E Monarkisë Habsburge në kulmin e saj nën Charles V në 1547. Capital Vjenë Pragë (1583-1611) Language (s), gjermanisht hungareze, rumune, kroate, çeke, sllovake, sllovene, spanjisht, italisht, polonisht, rusine Fe fe zyrtare: Katolicizëm Feve të njohura: Kalvinizëm, Lutheranism, Krishtërimi Ortodoks Qeveria e Monarkisë Perandor, King, Archduke &

 - 1526-1564 Ferdinand I (parë)
 - 1792-1804 Francis II (e fundit)

Moshë historike e Mesme epokë, Napoleoni Wars

 - Themeluar 1526
 - Shpallja e Perandorisë 1804

Sot pjesë e Austrisë

 Belgjikë
 Bosnja dhe Hercegovina
 Kroacia
 Republika Çeke
 Francë
 Gjermani
 Hungari
 Itali
 Luksemburg
 Holandë
 Poloni
 Rumani
 Serbia
 Sllovakia
 Sllovenia
 Spanjë
 Zvicra
 Ukrainë

familja e Habsburgëve origjinën me Kalanë e Habsburgëve në Zvicër moderne dhe pas 1278 erdhi për të qeverisur në Austri (trashëguar Habsburg Tokë). familja e Habsburgëve u rrit në rëndësi evropiane me traktatin e martesës dhe adoptimit nga Perandori Maksimilian unë në Kongresin e parë të Vjenës në 1515 dhe me vdekjen e mëvonshëm të miratuar Louis II i Hungarisë dhe Bohemisë në 1526. [2] Archduke Ferdinand të Austrisë, më e vogla vëllai i Shenjtë Romake Perandori Charles V, u zgjodh mbret i ardhshëm i Hungarisë dhe Bohemisë [3] pas vdekjes së Louis II i Hungarisë dhe Bohemisë, në Betejën e Mohács kundër turqve.

Terminologji

Emrat e territorin që (me disa përjashtime), më në fund u bë e Austro-Hungarisë:

   Monarkisë Habsburge ose monarki austriake (1526-1867): Kjo ishte një emër jozyrtare, por shumë e shpeshtë - madje edhe në atë kohë. Njësia ekonomike nuk kishte emër zyrtar. Vini re se teknikisht termi "monarkisë Habsburge" gjithashtu mund t'i referohet periudhës 1276-1918 kur Habsburgët vendosi në të monarkisë (archduchy) me qendër në Austri e sotme dhe "monarki austriake" mund t'i referohet monarkisë me qendër në Austri e sotme 1156-1867, por të dy termat nuk janë përdorur zakonisht në këtë mënyrë.
   Perandoria Austriake (1804-1867): Ky ishte emri zyrtar. Vini re se versioni gjerman është Kaisertum Österreich, pra perandoria anglisht translation referohet një territor sundohej nga një perandor, jo vetëm për një "domain widespreading", më saktë "Emperordom e Austrisë".
   Austro-Hungaria apo Perandorisë Austro-hungareze (1867-1918): Ky ishte emri zyrtar. Një emër jozyrtare popullor ishte e Monarkisë Danubit (gjermanisht: Donaumonarchie) gjithashtu përdoret shpesh ishte termi Doppel-Monarchie ("Double Monarkisë") që do të thotë dy shtete nën një sundimtar kurorëzuar.
   Crownlands ose tokat kurorë (Kronländer) (1849-1918): Ky është emri i të gjitha pjesët e veçanta të Perandorisë Austriake (që nga viti 1849) dhe pastaj e Austro-Hungarisë. Mbretërinë e Hungarisë (më saktësisht Tokat e kurorës hungarez), nuk u konsiderua si një "CrownLand" më pas themelimit të Austro-Hungarisë 1867, në mënyrë që "crownlands" u bë i njëjtë me atë që u quajt Kingdoms dhe tokave të përfaqësuara në Këshilli Perandorak (Die im Königreiche Reichsrate vertretenen und Länder).

Hungarisht pjesë e Perandorisë u quajtur "Tokat e Kurorës së Shenjtë hungarez i Shën Stefanit", ose "Tokë e Shenjtë (Shën) Crown Stefanit" (Länder der Heiligen Stephans koronë). (Çek) Toka bohem ishin quajtur "Tokat e kurorës Wenceslaus Shën '" (Länder der Wenzels-koronë).


Trashëgimore Tokë (Erblande ose Erbländer; përdorur kryesisht Österreichische Erblande) ose Tokë Gjermanisht trashëguar (në monarkinë austriake) ose Tokë austriak trashëguar (mesjetës - 1849 / 1918): Në një kuptimin më të ngushtë këto ishin "origjinale" territoret e Austrisë së Habsburgëve, dmth në thelb të tokave austriake dhe Carniola (jo Galicia, territoret italiane ose austriake Holandë). Në një kuptim më të gjerë e Rep të Kurorës bohem ishin të përfshira edhe në (nga 1526, definitivisht nga 1620-1627) tokat e trashëguar. Termi u zëvendësua nga "Crownlands" term (shih më lart) në Kushtetutën e 1849 mars, por ai është përdorur edhe më pas. Erblande përfshirë edhe shumë territore të vogla dhe më të vogël që ishin të principatave, duchies apo qarqeve etj disa prej tyre mund të thotë të gjenden në tituj në fuqi e mbretërve të Habsburgëve si Graf (Earl / Pika e) von Tirol etj.