Jump to content

Istria

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Istria është gadishull në perëndim të Kroacisë në mes të Gjirit të Triestës në veri dhe Gjirit të Kuarnerit në jug. Në

Istria

brendi e ndanë mali Qiqaria e në drejtim të detit relievi bie gradualisht. Kështu zë një territor prej 2.820 km² dhe me rreth 200.000 banorë. Istria është krahinë e ulët e rrafshët, me tokë pjellore gjithnjë e gjelbëruar dhe e banuar. Qendrën kryesore, Pula me 63 000 banorë e dallon industria e anijendërtimtarisë dhe industria ushqimore. Lokalitete tjera janë Rovinji me industrinë e përpunimit të peshkut, duhanit dhe turizmit. Poreçi dhe Umagu janë qendra përpunimi prodhimesh bujqësore. Istria është e njohur për rezervat e thëngjillgurit që shfrytëzohen në minierat e Rashës dhe Llabin.

Sipas regjistrimit të popullsisë së vitit 2001 shihet numri i popullsisë nëpër komuna dhe gjuhën të cilen e flasin.

Komuna shteti banorë folësit italian folësit kroat/slloven
Labin Kroacia 12426 03.09% 92.62%
Buje 5340 39.66% 53.76%
Novigrad 4002 15.32% 77.59%
Vodnjan 5651 19.93% 73.16%
Poreč 17460 06.42% 87.12%
Buzet 6059 00.87% 96.63%
Pazin 9227 01.21% 97.56%
Pula 58594 04.87% 88.38%
Rovinj 14234 10.81% 81.85%
Umag 12901 20.70% 72.87%
Bale 1047 22.54% 75.36%
Barban 2802 00.39% 99.21%
Brtonigla 1579 41.29% 52.83%
Cerovlje 1745 00.46% 99.31%
Fažana 3050 04.66% 90.75%
Gračišće 1433 00.28% 99.16%
Grožnjan 785 66.11% 29.17%
Kanfanar 1457 01.51% 96.23%
Karojba 1489 00.94% 97.99%
Kaštelir-Labinci 1334 07.80% 88.23%
Kršan 3264 00.40% 94.49%
Lanišće 398 s.dh . 98.99%
Ližnjan 2945 08.05% 88.29%
Lupoglav 929 00.32% 98.82%
Marčana 3903 00.74% 97.72%
Medulin 6004 03.05% 89.77%
Motovun 983 15.46% 81.28%
Oprtalj 981 32.11% 65.04%
Pićan 1997 00.95% 98.05%
Raša 3535 02.63% 94.29%
Sveta Nedelja 2909 01.51% 97.32%
Sveti Lovreč 1408 01.49% 96.38%
Sveti Petar u Šumi 1011 00.30% 99.21%
Svetvinčenat 2218 01.17% 97.16%
Tinjan 1770 00.79% 98.59%
Višnjan 2187 08.78% 89.44%
Vižinada 1137 08.36% 90.59%
Vrsar 2703 02.96% 90.75%
Žminj 3447 01.28% 97.80%
Milje 13208 94.80% 04.80%
Dolina 6025 29.20% 70.50%
Koper 47539 02.20% ska të dhëna
Izola 14549 04.30% s.dh.
Piran 16758 07.00% s. dh.
Lovran 3987 01.71% 92.65%
Opatija 12719 04.64% 93.81%
Mošćenička Draga 1641 00.91% 95.67%

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]