Jump to content

Perandoria e Shenjtë Romake

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Perandoria e Shenjtë Romake
Sacrum Imperium Romanum (Latin)
Heiliges Römisches Reich (Gjermanisht)

Perandoria e Shenjtë Romake e
Kombit Gjerman
Sacrum Imperium Romanum Nationis Germanicae (Latin)
Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation (Gjermanisht)
800/962[a]–1806
Shqiponja Kuaternion (1510)
Perandoria e Shenjtë Romake në shtrirjen më të madhe territoriale të imponuar mbi kufijtë modernë, rr. 1200–1250
Perandoria e Shenjtë Romake në shtrirjen më të madhe territoriale të imponuar mbi kufijtë modernë, rr. 1200–1250
GjendjaPerandoria
KryeqytetiShumëqendror[3]
Aachen (800–1562)
 • 800–888 (si kryeqytet) 800–1562 (kurorëzimi i mbretit të Gjermanisë)
Palermo (de facto) (1194–1254)
Innsbruck (1508–1519)
 • Selia e Hofkammer dhe Kancelaria e Gjykatës[7][8]
Vjena (1550s–1583, 1612–1806)
Frankfurt (1562–1806)
Praga (1583–1612)
Regensburg (1594–1806)
Gjuhët e zakonshmeGjermanisht, latinishtja mesjetare (administrative/liturgjike/ceremoniale)
Të ndryshme[b]
Besimi
Fe të ndryshme zyrtare:
Roman Catholicism (1054–1806)
Lutheranism (1555–1806)
Calvinism (1648–1806)
Qeveria
Lloji i qeverisjesMonarki zgjedhore
Monarki e përzier (pas reformës perandorake)[17]
Perandori 
• 800–814
Charlemagne[a] (i pari)
• 962–973
Otto I
• 1519–1556
Karli V
• 1792–1806
Francis II (i fundit)
KuvendiDieta Perandorake
Epoka historikeMesjeta deri në periudhën e hershme moderne
25 dhjetor 800
• Otto I kurorëzohet Perandor i Romakëve
2 February 962
2 February 1033
25 shtator 1555
24 tetor 1648
1648–1789
2 dhjetor 1805
6 gusht 1806
Sipërfaqja
1150[c]1,100,000 km2 (420,000 sq mi)
Popullsia
• 1700[18]
23,000,000
• 1800[18]
29,000,000
Ekonomia
MonedhaShumë: thaler, guilder, groschen, Reichsthaler
Të dhëna të tjera
Paraprirë nga
Pasuar nga
Francia Lindore
Mbretëria e Italisë
Perandoria Karolingiane
Konfederata e Rhine Commemorative Medal of the Rhine Confederation.svg
Perandoria Austriake
Mbretëria e Prusisë
Konfederata e Vjetër Zvicerane
Mbretëria e Sardenjës
Dukati i Savojës
Republika Holandeze
Mbretëria e Francës
"Zgjedhësit e princëve" të Perandorisë së Shenjtë Romake

Perandoria e Shenjtë Romake, i njohur gjithashtu si Perandoria e Shenjtë Romake e Kombit Gjerman pas vitit 1512, ishte një perandori mesjetare që u paraqit në skenën politike si rezultat i ndarjes së Perandorisë Karolingiane843, e cila ishte themeluar nga Karli i Madh më 25 dhjetor 800, dhe ekzistoi në forma të ndryshme deri më 1806 deri sa u shkatërrua nga Napoleon.[19] [20] [21] [22]

Territori i Perandorisë së Shenjtë Romake shtrihej nga Lumi Eider në veri deri tek Deti Mesdhe në jug. Shpesh i referuar si Perandoria e Shenjtë Romake (ose Perandoria e vjetër), ajo zyrtarisht ishte quajtur "Perandoria e Shenjtë Romake e Kombit Gjerman ("Sacrum Romanum Imperium Nationis Germanicæ") duke filluar më 1448, për t'ia përshtatur titullin territorit atëherë të zvogëluar.

Nën sundimin e perandorëve të dinastisë otoniane (919–1024), Lorraine, Saksonia, Frankonia, Suabia, Thuringia, dhe Bavaria u konsoliduan, dhe mbreti gjerman u kurorëzua Perandor i Shenjtë Romak i këtyre regjioneve në vitin 962. Nën sundimin e perandorëve Salianë (1024–1125), Perandoria e Shenjtë Romake "thithi" Italinë veriore Burgundinë, megjithëse perandorët humbën fuqi gjatë "Mosmarrëveshjes Investiture". Nën perandorët e Shtëpisë Hohenstaufen (1138–1254), princat gjermanë rritën influencën e tyre në territoret në jug dhe lindje të banuara me Sllavët, duke vazhduar me ngulimin gjerman në këto zona dhe ende më në lindje (Ostsiedlung). Qytetet gjermane veriore u rritën me lulëzim si anëtarë të Ligës Hanseatike.

Edikti i Demit të Artë1356 mundësoi kushtetutën bazë të perandorisë që zgjati deri në rënien e saj. Ajo kodoi zgjedhjen e perandorit nga shtatë princ-zgjedhës të cilët sundonin disa nga principatat dhe kryepeshkopatat më të fuqishme. Duke filluar nga shekulli XV, perandorët u zgjodhën pothuajse ekskluzivisht nga dinastia Habsburge e Austrisë. [23] [24] and beginning a continuous existence of the empire for over eight centuries.[25] [26] [27] [28][29] [30][31]

 1. ^ a b c Disa historianë i referohen fillimit të Perandorisë si viti 800, me kurorëzimin e mbretit frankish Charlemagne ("Karli i Madh").[1] Të tjerë i referohen fillimit si kurorëzimi i Otto i Madh in 962.[2]
 2. ^ Gjermanisht, Gjermanishtja e ulët, Italisht, Çekisht, Polonisht, Holandisht, Frëngjisht, Frisianisht, Romançe, Sllovenisht, Sorbisht, Jidish dhe gjuhë të tjera. Sipas Demit të Artë të 1356 bijve të zgjedhësve të princëve u rekomanduan të mësonin gjermanisht, latin, italisht dhe çekisht.[16]
 3. ^ Perandoria "Romake" Gjermane: Për shkak të organizimit feudal, mbretëria e kontrolluar nga perandori është e vështirë të përcaktohet, aq më pak të matet. Është vlerësuar të arrijë kulmin rreth vitit 1050 në rreth 1.0 mm2. (Taagepera 1997, p. 494)
 1. ^ "Charlemagne | Holy Roman emperor". Encyclopædia Britannica Online (në anglisht). Marrë më 16 tetor 2023.
 2. ^ Kleinhenz 2004, f. 810; "Otto can be considered the first ruler of the Holy Roman empire, though that term was used until the twelfth century.".
 3. ^ von Aretin, Karl Otmar Freiherr (31 dhjetor 1983). Schieder, Theodor; Brunn, Gerhard (red.). "Das Reich ohne Hauptstadt? Die Multizentralitat der Hauptstadtfunktionen im Reich bis 1806". Hauptstädte in europäischen Nationalstaaten (në anglisht): 5–14. doi:10.1515/9783486992878-003. ISBN 978-3-4869-9287-8.
 4. ^ "UNIO REGNI AD IMPERIUM in "Federiciana"". Treccani.it. Marrë më 2022-05-04. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "Enrico Vi, Re Di Sicilia E Imperatore In "Federiciana"" (në italisht). Treccani.it. Marrë më 2022-05-04.
 6. ^ Kamp, Norbert. "Federico Ii Di Svevia, Imperatore, Re Di Sicilia E Di Gerusalemme, Re Dei Romani In "Federiciana"" (në italisht). Treccani.it. Marrë më 2022-05-04.
 7. ^ Brady 2009, f. 211.
 8. ^ Pavlac & Lott 2019, f. 249.
 9. ^ Wissenschaften, Neuhausener Akademie der (14 korrik 2021). Beiträge zur bayerischen Geschichte, Sprache und Kultur (në gjermanisht). BoD – Books on Demand. fq. 106. ISBN 978-3-0006-9644-2.
 10. ^ Schmitt, Oliver Jens (5 korrik 2021). Herrschaft und Politik in Südosteuropa von 1300 bis 1800 (në gjermanisht). Walter de Gruyter GmbH & Co KG. fq. 659. ISBN 978-3-1107-4443-9.
 11. ^ Buchmann, Bertrand Michael (2002). Hof, Regierung, Stadtverwaltung: Wien als Sitz der österreichischen Zentralverwaltung von den Anfängen bis zum Untergang der Monarchie (në gjermanisht). Verlag für Geschichte und Politik. fq. 37. ISBN 978-3-4865-6541-6.
 12. ^ Klopstock, Friedrich Gottlieb (1974). Werke und Briefe: historisch-kritische Ausgabe (në gjermanisht). W. de Gruyter. fq. 999. Marrë më 6 shkurt 2022.
 13. ^ Pihlajamäki, Heikki; Dubber, Markus D.; Godfrey, Mark (4 korrik 2018). The Oxford Handbook of European Legal History (në anglisht). Oxford University Press. fq. 762. ISBN 978-0-1910-8838-4. Marrë më 6 shkurt 2022.
 14. ^ Johnston, William M. (23 mars 1983). The Austrian Mind: An Intellectual and Social History, 1848–1938 (në anglisht). University of California Press. fq. 13. ISBN 978-0-5200-4955-0.
 15. ^ Pavlac & Lott 2019, f. 278.
 16. ^ Žůrek 2014.
 17. ^ Wilson 2016, ff. v–xxvi.
 18. ^ a b Wilson 2016, f. 496.
 19. ^ (Viscount), James Bryce Bryce (1899). The Holy Roman Empire. fq. 183. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ Whaley, Joachim (2012). Germany and the Holy Roman Empire: Volume I: Maximilian I to the Peace of Westphalia, 1493–1648. fq. 17–21. ISBN 9780198731016. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ Johnson, Lonnie (31 tetor 1996). Central Europe: Enemies, Neighbors, Friends. fq. 23. ISBN 9780198026075. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 22. ^ "Italy - Italy in the 14th and 15th centuries". Encyclopedia Britannica (në anglisht). Marrë më 18 dhjetor 2020.
 23. ^ Terry Breverton (2014). Everything You Ever Wanted to Know About the Tudors but Were Afraid to Ask. Amberley Publishing. fq. 104. ISBN 9781445638454. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 24. ^ Norman F. Cantor (1993), Civilization of the Middle Ages, fq. 212–215 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 25. ^ Bamber Gascoigne. "History of the Holy Roman Empire". HistoryWorld. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 26. ^ Norman Davies, A History of Europe (Oxford, 1996), pp. 316–317.
 27. ^ While Charlemagne and his successors assumed variations of the title emperor, none termed themselves Roman emperor until Otto II in 983. Holy Roman Empire, Encyclopædia Britannica Online. Retrieved 15 February 2014.
 28. ^ (Viscount), James Bryce Bryce (1899). The Holy Roman Empire. fq. 2–3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 29. ^ Heer, Friedrich (1967). The Holy Roman Empire. New York: Frederick A. Praeger. fq. 1–8. ISBN 978-0-297-17672-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 30. ^ Davies, pp. 317, 1246.
 31. ^ Kleinhenz, Christopher (2 gusht 2004). Medieval Italy: An Encyclopedia. fq. 810. ISBN 9781135948801. Otto can be considered the first ruler of the Holy Roman empire, though that term was not used until the twelfth century. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)