Jump to content

Gjuhët frisiane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Frisiane
Frisiane perendimore:
Frysk
Frisiane saterland:
Fräisk
Frisiane veriore:
Friisk, fresk, freesk, frasch, fräisch, freesch
Shpërndarja
gjeografike
Hollanda dhe Gjermania.
Frisiane perendimore: Friesland, Westerkwartier;
Frisiane saterland: Saterland;
Frisiane veriore: Nordfriesland, Heligoland
Klasifikimi gjuhësorGjuhët indo-evropiane
Nënndarjet
Linguasphere52-ACA
Glottologfris1239
Shpërndarja e sotme e gjuhëve frisiane në Evropë:

Gjuhët frisiane janë një grup i lidhur ngushtë i gjuhëve perendimore gjermanike, të folur nga rreth 500,000 njerëz frisian që jetojnë në skajet jugore të Detit të VeriutHolandë dhe Gjermani. Gjuhët frisiane janë grupi më i afërt i gjuhëve të gjalla me gjuhët angleze ; të dy grupet përbëjnë grupin e gjuhëve anglo-frisiane dhe së bashku me dialektet gjermane të ulëta formojnë gjuhët gjermanike të detit të Veriut (gjuhët ingvaonike). Megjithatë, anglishtja e sotme dhe frisanishtja nuk janë reciprokisht të kuptueshme, as gjuhët frisiane nuk janë të kuptueshme mes tyre, për shkak të risive të pavarura gjuhësore dhe ndikimeve të huaja.

Ekzistojnë tre degë të ndryshme friziane, të cilat zakonisht quhen gjuhë friziane, pavarësisht nga fakti se të ashtuquajturat dialekte të tyre shpesh nuk janë reciproke të kuptueshme edhe brenda këtyre degëve. [1] Këto degë janë: Frizianishtja Perëndimore, e cila është deri tani më e folura nga të treja dhe është një gjuhë zyrtare në provincën holandezeFriesland, ku flitet në kontinent dhe në dy nga ishujt e Frizianës Perëndimore : Terschelling dhe Schiermonnikoog . Flitet gjithashtu në katër fshatra në Westerkwartier të provincës fqinje të Groningenit . Frizianishtja Veriore, dega e dytë, flitet në distriktin më verior gjerman të Nordfriesland në shtetin e Schleswig-Holstein : në kontinentin Frizian Verior dhe në Ishujt Frizian Verior të Sylt, Föhr, Amrum dhe Halligs . Gjithashtu flitet në ishujt Heligoland, në Detin e Veriut . Dega e tretë friziane, Frizianishtja Lindore, ka vetëm një variant të mbetur, Saterfrizian, i folur në komunën e Saterlandit në rrethin Saksone të Ulët të Cloppenburg . Të rrethuar nga moçalet, katër fshatrat Saterlandike shtrihen pak jashtë kufijve të Frisia Lindore, në rajonin Oldenburg Münsterland . Në Frizinë Lindore, sot flitet frizianishtja e ulët saksone, e cila nuk është një gjuhë friziane, por një variant i gjermanishtes së ulët/saksonit të ulët.

Në varësi të vendndodhjes së tyre, gjashtë gjuhët friziane janë ndikuar shumë dhe kanë ngjashmëri me holandishten dhe gjermanishten e ulët/saksonishten e ulët, dhe përveç kësaj friziane veriore ka një substrat danez . Karakteristikat shtesë të përbashkëta gjuhësore midis Friesland dhe zonës së Madhe Yarmouth në Angli ka të ngjarë të kenë rezultuar nga marrëdhënia e ngushtë tregtare që këto zona mbajtën gjatë Lidhjes Hanseatike shumëshekullore të Mesjetës së Vonë . [2] [ më mirë burimi nevojshme ]

  1. ^ Swarte, Femke; Hilton, Nanna Haug (2013). "Mutual intelligibility between speakers of North and West Frisian". Phonetics in Europe: Perception and Production (në anglisht): 281–302.Swarte, Femke; Hilton, Nanna Haug (2013). "Mutual intelligibility between speakers of North and West Frisian". Phonetics in Europe: Perception and Production: 281–302.
  2. ^ Gooskens, Charlotte (2004). "The Position of Frisian in the Germanic Language Area". përmbledhur nga Gilbers, D. G.; Knevel, N. (red.). On the Boundaries of Phonology and Phonetics (në anglisht). Groningen: Department of Linguistics.Gooskens, Charlotte (2004). "The Position of Frisian in the Germanic Language Area". In Gilbers, D. G.; Knevel, N. (eds.). On the Boundaries of Phonology and Phonetics. Groningen: Department of Linguistics.