Gjuhët Anglo-Frisiane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Anglo-Frisiane
Flitët në Fillimisht në Angli, ultësira skoceze dhe bregu i Detit të Veriut nga FrieslandJutland; sot në mbarë botën
Taksonomia
Filogjeneza Indo-Evropiane
 Gjermanike
  Perendimore gjermanike
   Ingvaonike
    Anglo-Frisiane
Dialektet Gjuhët Angleze ose (Anglisht)
Gjuhët Frisiane
Kodet e klasifikimit
Glottolog angl1264[1]
Anglo-Frisian distribution map.svg
Përafërsisht shpërndarja e sotme e gjuhëve anglo-frisiane në Evropë.

Anglic (ose Anglisht): ██ Angleze ██ Skoceze Frisiane: ██ Frisiane ██ Frisiane e Veriut ██ Saterland Frisiane Fushat e zbuluara tregojnë se ku Shumëgjuhësia është e zakonshme.

Gjuhët Anglo-Frisiane janë grupi i gjuhëve perëndimore gjermane që përfshijnë Gjuhët Angleze (ose anglisht) dhe Frisianisht.

Gjuhët anglo-frisiane dallohen nga gjuhët e tjera perendimore gjermane nga disa ndryshime të shëndosha: ligji ingameonik i shpinës nazale, ndriçimi anglo-frisian dhe palatalizimi i / k /:

  • Anglisht (cheese-djath) dhe frisiane perendimore tsiis, Gjermanisht e ulët Kees, dhe Gjermanisht Käse.
  • Anglisht (church-Kisha) dhe frisiane perëndimorë tsjerke, por holandisht kerk, gjermanisht e ulët KerkKark, dhe Gjermanisht Kirche

Komunitetet e hershme anglo-frisiane dhe Saksonishtja e vjetër kanë jetuar afër së bashku për të formuar një udhëkryq gjuhësor, prandaj ata ndajnë disa nga tiparet që janë ndryshe vetëm për gjuhët anglo-frisiane.[2] Megjithatë, përkundër origjinës së tyre të përbashkët, anglishtja dhe frisianishtja janë bërë mjaft divergjente, kryesisht për shkak të ndikimeve të rënda të Norvegjishtes së vjetër dhe Frangjishtes Normane në anglishten moderne dhe në mënyrë të ngjashme, ndikimet e mëdha holandeze dhe të ulëta gjermane mbi Frisianin modern.. Rezultati është se frisianishtja tani ka një marrëveshje të madhe me holandishten dhe me dialektet e afërta gjermane të ulëta, duke e çuar atë në kontinumin e dialektit gjermanik lindor, ndërsa anglishtja ka ndikime më të forta gjermanishtes së veriut dhe gjuhëve romake sesa gjuhët në kontinent.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, eds. (2017). "Anglo-Frisiane". Glottolog 3.0. Jena, Gjermani: Instituti Max Planck për Shkencën e Historisë Njerëzore.
  2. ^ Gjuhëtari gjerman Friedrich Maurer refuzoi Anglo-Frisianin si nënndarje historike të gjuhëve gjermane. Në vend të kësaj, ai propozoi Detin e Veriut gjermanik ose Ingvaeonic, një paraardhës i përbashkët i frisianëve të vjetër, anglisht e vjetër dhe saksoni i vjetër.